Τον δρόμο για αλλαγές στον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου άνοιξε σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Τον δρόμο για αλλαγές στον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου άνοιξε σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο ίδιος ωστόσο εξήγησε πως οι κραδασμοί που θα δημιουργηθούν από μια ενδεχόμενη αύξηση θα λειτουργήσει σύστημα αυτοματοποιημένης επιστροφής στους κατοίκους και τόνισε μιλώντας στη Βουλή:
"Δεν πρόκειται στο διάστημα αυτό της επέκτασης της δανειακής συμφωνίας να ανεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Και είχα προχωρήσει και περαιτέρω και είχα πει εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αύξηση. Ισχύει, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση για τους κατοίκους των νησιών, θα προβλεφθεί ένα σύστημα απλό, ηλεκτρονικό, χωρίς να χρειαστεί επισκέψεις σε ΔΟΥ που έτσι και αλλιώς δυστυχώς κλείνουν σε πολλά νησιά, όπου να γίνεται επιστροφή της διαφοράς στους κατοίκους των νησιών εάν αυξηθεί και στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού και ενός εναρμονισμένου ΦΠΑ".
Ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο του Economist δεσμεύθηκε για αλλαγές στον ΦΠΑ μετά το καλοκαίρι και υπογράμμισε:
"Στον ΦΠΑ απαιτείται ένας εξορθολογισμός του συστήματος μπορούμε να το συζητήσουμε μετά το τι σημαίνει αυτό. Οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές. Ένας εξορθολογισμός, που να αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να μειώσει τις υφεσιακές επιπτώσεις που έχει ο σημερινός ΦΠΑ".
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος και είπε σχετικά με το θέμα:
"Αυτό που είπε ο υπουργός είναι ότι εάν υπάρξει κάποιο μέτρο για τον ΦΠΑ προφανώς αυτό που θα ήταν το βέλτιστο και για την ομαλή λειτουργία της αγοράς θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι έτσι ώστε να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά εν μέσω τουρισμού".
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Αυγή" στη διαπραγμάτευση βρίσκεται βασικός συντελεστής ΦΠΑ μεταξύ 18% και 19%, και χαμηλός συντελεστής περίπου στο 7% αλλά μόνο για φάρμακα, ψωμί και γάλα.
Στο φορολογικό "πακέτο" συμπεριλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
Παραμονή του ΕΝΦΙΑ αλλά με μείωση των αντικειμενικών 20% με 30%
Υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά του Αιγαίου
Ειδικό τέλος διανυκτέρευσης 1 έως 5 ευρώ σε πολυτελή ξενοδοχεία
Εφάπαξ φόρος 15% -20% για νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων
Λοταρία για τη συλλογή αποδείξεων
Περαίωση παλαιών φορολογικών υποθέσεων
Ειδικός φόρος για τις 500 πλουσιότερες οικογένειες
Πλήρης ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.
Όσον αφορά στις περικοπές στο Δημόσιο, μετά από τη "βόμβα" που έριξε ο Γ. Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για πιέσεις από τους δανειστές, με στόχο να προσγειωθούν οι αποδοχές στα 700 ευρώ και για παλιούς υπαλλήλους, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι οριστικές αποφάσεις για τα φορολογικά μέτρα θα ληφθούν σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη για το δημοσιονομικό "κενό", με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δανειστές υπολογίζουν πως υπάρχει μια "τρύπα" που φτάνει στα 3 δισ ευρώ.