Σενάρια για αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30 ή 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια, μαζί με την πιθανή διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τις ανατροπές στον ΦΠΑ.
Σενάρια για αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30 ή 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια, μαζί με την πιθανή διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τις ανατροπές στον ΦΠΑ.
Αν τελικά υιοθετηθεί το σενάριο για επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ στην πρότερη κατάσταση τότε η επιβάρυνση θα ξεκινά από τα 450 ευρώ. Για εισοδήματα 55.000 ευρώ θα φτάνει στα 495 ευρώ, για 60.000 ευρώ τα 540 ευρώ, για 70.000 ευρώ τα 630 ευρώ και για 100.000 ευρώ τα 1.200 ευρώ.
Στη χειρότερη εκδοχή ο πήχης των επιβαρύνσεων μπαίνει ακόμη πιο χαμηλά, στις 30.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρει το "ΕΘΝΟΣ", εξετάζεται το ενδεχόμενο η αύξηση των συντελεστών να έχει αναδρομικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι νέοι συντελεστές εφαρμοστούν στο δεύτερο εξάμηνο, θα κρατηθούν διπλές κρατήσεις φόρου για να καλυφθεί και το πρώτο εξάμηνο.
Έτσι, για μηνιαίες αποδοχές 3.570 ευρώ, οι μηνιαίες κρατήσεις για την έκτακτη εισφορά θα “φουσκώσουν” κατά 32 ευρώ παραπάνω λόγω αναδρομικότητας και θα "τρέχουν με ρυθμό 64 ευρώ πάνω από το σημερινό.
Για αποδοχές 4.286 ευρώ, η επιβάρυνση της αναδρομικότητας θα είναι 39 ευρώ το μήνα και η επιβάρυνση ανά μήνα συνολικά θα είναι 77 ευρώ.
Μεγάλο είναι το "αγκάθι" του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του οποίου αποτελεί μια από τις βασικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά λόγω των δημοσιονομικών αναγκών είναι, πλέον, πολύ πιθανή η διατήρησή του για έναν ακόμα χρόνο.
Ο προβληματισμός είναι έντονος, αφού ενώ οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ έφτασαν συνολικά τα 2,6 δισ ευρώ, ο νέος φόρος θα πρέπει να έχει αφορολόγητο και να υπολογιστεί με κλίμακα επί της αξίας των ακινήτων και όχι ανά τετραγωνικό, ενώ συν τοις άλλοις προ των πυλών είναι και η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης (Ιούνιος).
Το πακέτο των φορολογικών μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει την αναβολή της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, αλλαγές στο ΦΠΑ και συγκεκριμένα στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις με επίκαιρο το σενάριο του ενιαίου συντελεστή, τρεις φόρους πολυτελείας στον Τουρισμό σε 22 νησιά του Αιγαίου, την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ στα ίδια 22 νησιά του Αιγαίου, Έκτακτο Φόρο σε "έχοντες- κατέχοντες" (εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια), αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, λοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων.
Στο πεδίο του Ασφαλιστικού, πέρα από τις πιέσεις των δανειστών για "ψαλίδι" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, “πονοκέφαλο” προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που έγιναν το 2012. Αν και η απόφαση αποτελεί διαπραγματευτικό "χαρτί” για την αποφυγή νέων μειώσεων, η άμεση εφαρμογή της, ειδικά η καταβολή αναδρομικών, φαντάζει μάλλον αδύνατη.