Τον στόχο της κυβέρνησης να κλείσει μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους ως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο η οποία και θα καλύπτει ένα μεγάλος εύρος από τα επίδικα ζητήματα με τους πιστωτές της περιέγραψε -επιβεβαιώνοντας χθεσινές πληροφορίες του MEGA- o Γ. Σακελλαρίδης στο πλαίσιο της πρώτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Τον στόχο της κυβέρνησης να κλείσει μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους ως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο η οποία και θα καλύπτει ένα μεγάλος εύρος από τα επίδικα ζητήματα με τους πιστωτές της περιέγραψε -επιβεβαιώνοντας χθεσινές πληροφορίες του MEGA- o Γ. Σακελλαρίδης στο πλαίσιο της πρώτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Για τις συζητήσεις στο Brussels Group που επανεκκινούν σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας, έκανε λόγο για "διπαραγματεύσεις σε εξέλιξη" και τόνισε ότι "θα ήταν άκομψο και αδόκιμο να μπω στην ουσία αυτών των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένα ζητήματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και έχει συντελεστεί "σημαντική πρόοδος", κάτι που πρέπει να καταγραφεί ως στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
Ερωτηθείς για την εμπλοκή του Σαββάτου με το ΔΝΤ για τα εργασιακά, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να την περιγράψει ως εμπλοκή και πως η θέση των δυο πλευρών είναι γνωστές ενώ διασαφήνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί "συμφωνία πάνω σε όλα τα σημαντικά θέματα που μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος", κάτι το οποίο περιέγραψε ως "τίμιο και λογικό".
Για τα όποια ζητήματα μένουν ανοιχτά, εκτίμησε ότι "μπορεί να παραπεμφθούν σε νέο κύκλο συζητήσεων".
Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι είναι πιεστικό το ζήτημα ρευστότητας και επανέλαβε ότι "η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται" μπορεί να αποτελέσει το "διαβατήριο" για χαλάρωση της πολιτικής που ακολουθείται για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση την δανειακή σύμβαση καθώς πληρώνει με χρήματα του λαού τις υποχρεώσεις του 2015, την ίδια στιγμή όμως που -όπως τόνισε- οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν εκπληρούνται. "Δεν ζητάμε χάρη, δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε όσα οφείλονται με βάση την σύμβαση", σημείωσε.
Διαβεβαίωσε ότι από την αρχή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σκοπός της είναι να καταβάλλει όλες τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις στην ώρα τους ώστε να είναι συνεπείς, αλλά αναγνώρισε ότι "εδώ υπάρχει και το ζήτημα της απέναντι πλευράς" και πως αν θέλει η χώρα να υπάρξει "αποτελεσματική προώθηση μεταρρυθμίσεων" αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
"Δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης Βαρουφάκη"
Ο κ. Σακελλαρίδης παρείχε κάλυψη κυβερνητική στον Γ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο επερχόμενο Eurogroup. Είπε ότι είναι μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης και ότι προεδρεύει σε αυτή επομένως όλοι σε αυτή την ομάδα έχουν τις ίδιες απόψεις.
"Ο πρωθυπουργός μπορεί να βλέπει όποιον θέλει, όποτε θέλει, οποιαδήποτε στιγμη. Δεν βλέπει μόνο τον κ. Τσακαλώτο, βλέπει και τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, βλέπει τον οποιονδήποτε υπουργό, τον οποιονδήποτε βουλευτή, τον οποιονδήποτε κρίνει ότι θέλει να δει για οποιοδήποτε λόγο ανά πάσα στιγμή, επομένως το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και αυτή η συζήτηση, προφανώς δεν σημαίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι ήταν προσπάθεια απαξίωσης ή υποβάθμισης του κ. Βαρουφάκη, άλλωστε ο πρωθυπουργός με τον κ. Βαρουφάκη έχουν βρεθεί και συνεχίζονται και βλέπονται πάρα πολλές φορές και έχουν και κατ' ιδίαν συζητήσεις στο μέγαρο Μαξίμου, επομένως δεν τίθεται τέτοιου τύπου ζήτημα", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση του Χρ. Τσιγουρή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικυρωθεί από το λαό η όποια συμφωνία προκύψει, αναγνωρίζοντας ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου "είχαν και έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα" γιατί στην ουσία "κλήθηκε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει με το πολιτικό πρόγραμμα το οποίο προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ή το πολιτικό πρόγραμμα το οποίο προωθούσε ο κ. Σαμαράς το οποίο είχε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κουβαλούσε από την προηγούμενη διακυβέρνηση".
Όπως είπε, "εκεί οι Έλληνες πολίτες απάντησαν ξεκάθαρα" και πρόσθεσε ότι σαν κυβέρνηση "δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση, σε καμιά περίπτωση δεν την φοβόμαστε, αντιθέτως πιστεύουμε ότι είναι σύμμαχός μας η λαϊκή βούληση".
Σχολιάζοντας και δηλώσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που φαίνονται απρόθυμοι για συμβιβασμούς πίσω από τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με βούληση να βρεθεί λύση και η συμφωνία θα περάσει τόσο από τη Βουλή όσο και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το χρέος ο κ. Σακελλαρίδης δεν έκανε λόγο για διαγραφή αλλά για μείωσή του που μπορεί να αναζητηθεί με διάφορους τρόπους.