Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αναστολή των πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση στον αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας ως τις 11 Μαίου.
Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αναστολή των πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση στον αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας ως τις 11 Μαίου.
Αν και το κλίμα στις τεχνικές συζητήσεις στο Brussels Group χαρακτηρίζεται καλό, οι διαφορές παραμένουν μεγάλες.
Σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής, ο Α. Φλαμπουράρης σημειώνει ότι το αδιέξοδο δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη. "Αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς", τονίζει.
Σκληρά είναι τα "παζάρια" για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το "κενό" που μένει να καλυφθεί. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ξεπερνά τα 800 εκα. ευρώ, αλλά οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν ότι αγγίζει τα 2,5 δισ ευρώ.
Από τη συμφωνία για το "κενό" συναρτάται το εύρος και η ένταση των μέτρων που τελικά θα ληφθούν, είτε τώρα είτε μετά από τον Ιούνιο.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας στον Alpha τόνισε ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, αφού όπως δήλωσε το μέλος της Μπενουά Κερέ, αν υπάρχει στο ορίζοντα συμφωνία, τότε μπορεί να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. "Η ελληνική κυβέρνηση θέλει έναν συμβιβασμό διότι δεν έχει σχέδιο Β. Ούτε παράλληλο νόμισμα με τη μορφή IOU ούτε έξοδο από το ευρώ. Θέλει μια συμφωνία με τους δικούς της όρους και με κόκκινες γραμμές", είπε.
Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση ή μάλλον επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα και την Καθημερινή.
Έτσι, για εισοδήματα ως 50.000 ευρώ ο συντελεστής θα επιστρέψει στο 2% αντί 1,4% από 50.000 ως 100.000 ευρώ στο 3% αντί 2,1% κια για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%. Επιπλέον, μπαίνει στον "πάγο" η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, ενώ αλλαγές θα γίνουν στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ.
Σε 22 νησιά του Αιγαίου έρχεται φόρος διανυκτέρευσης 1- 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα και φόροι 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης.
Επιπλέον όλες οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.
Βέβαιοι για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, εμφανίζονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής. "Οι επιδιώξεις του Τσίπρα αυτή τη στιγμή συμπίπτουν με τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη. Αφού η Μέρκελ θέλει λύση και ο Τσίπρας θέλει λύση, τα βασικά έχουν λυθεί", ανέφεραν.
"Αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, σε 15 μέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός", είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός.
Παράλληλα, "φορτωμένο" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι και το 2015, αφού λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, δύσκολα θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και ήδη κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τη διαφωνία τους. Προ των πυλών είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, ενώ εξετάζεται και η επιβολή έκτακτου φόρου σε "έχοντες- κατέχοντες" με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.
Στο σχεδιασμό υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει "κόφτης" στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, όπως και η υιοθέτηση κριτηρίων ή το "ψαλίδισμα" στη 13η σύνταξη, που μπορεί να πάει τελικά στο 2016.
Μέσω της ιστοσελίδας της κίνησης του "Ενεργοί Πολίτες" ο Μανώλης Γλέζος στέλνει το δικό του μήνυμα και με κείμενο που έχει τίτλο "Βρυξέλλες – Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω" καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει.