Με το μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων του ότι χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου είναι κρίσιμο για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης έφυγε από τη Ρίγα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Με το μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων του ότι χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου είναι κρίσιμο για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης έφυγε από τη Ρίγα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Εν τω μεταξύ, μετά από το κλείσιμο των εργασιών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να αιωρείται στην ατμόσφαιρα ότι υπάρχει Plan B, παραλληλίζοντας τη μυστικότητα των όποιων σχετικών συζητήσεων, με αυτές που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης.
"Φυσικά υπάρχει αρκετή φαντασία για να αναλογιστεί κανείς τι θα γινόταν εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Αλλά εάν ένα υπεύθυνο μέλος του Eurogroup ή ένας υπεύθυνος πολιτικός απαντούσε αυτή την ερώτηση με 'ναι', γνωρίζουμε τι θα γινόταν. Εάν απαντούσε με 'όχι', το οποίο έχω κάνει εδώ, μη αποδεχόμενος καν την ερώτηση, τότε ξέρουμε ότι δεν θα με πιστεύατε", είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Αίσθηση προκάλεσε ότι γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε σε ελέγχους κίνησης κεφαλαίων, χωρίς καν να ερωτηθεί. "Έλεγχοι κεφαλαίων μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η Κύπρος τους εφάρμοσε τις ημέρες της κρίσης και τώρα τους κατάργησε", ανέφερε, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε υπουργός- ο Σλοβένος συγκεκριμένα- που έβαλε στο τραπέζι το θέμα του Plan B, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, ένα 24ωρο μετά από το περιστατικό, ο Σλοβένος υπουργός διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε έξοδο της Ελλάδας από το eυρώ.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε και το βαρύ κλίμα πίσω από τις κλειστές πόρτες αν και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις διαρροές για τα κοσμητικά επίθετα, που του απέδωσαν κάποιοι συνάδελφοι του.
"Μπορεί να έχουμε διαφορές σε ορισμένους παραμέτρους σε ορισμένες πολιτικές αλλά σίγουρα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων στο σύνολο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία προσωπική σύγκρουση", δήλωσε στο RAI1. Επέμεινε, δε, ότι οι κόντρες ήταν και παραμένουν πολιτικές.
"Eίμαστε ενήλικοι, συνάδελφοι, σεβόμαστε και συμπαθούμε ο ένας τον άλλο. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές και ότι υπάρχει μια ένταση κάποιες φορές, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι έχουμε ένα άριστο επίπεδο σχέσεων", επισήμανε.
Πέρα από τις προσωπικές επιθέσεις, που δέχθηκε ο Έλληνας υπουργός, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε δυσφορία από άλλους υπουργούς, κυρίως μικρότερων χωρών, για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Σλοβάκου, ο οποίος σύμφωνα με τον Τ. Τέλλογλου, φέρεται να διαμήνυσε σε έντονο ύφος στον κ. Βαρουφάκη ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει λεφτά για αυξήσεις συντάξεων στην Ελλάδα, όταν ο ίδιος δεν έχει για τη δική του χώρα.
Συγκεκριμένα στοιχεία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ζήτησε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Στον χορό των πιέσεων προς την Αθήνα μπαίνει για τα καλά και η ΕΚΤ, καθώς μετά από τον Μάριο Ντράγκι που άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται "κούρεμα" στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, "χτύπησε" ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας που προανήγγειλε επί της ουσίας πιο αυστηρούς κανόνες στη χρηματοδότηση μέσω ELA.
"Όπως γνωρίζετε, προβληματίζομαι σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τα πάντα, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση της ρευστότητάς τους", είπε ο Γενς Βάιντμαν.
Εν τω μεταξύ, σκίτσο που εμφανίζει έναν εργαζόμενο να κρατάει πλακάτ και να ζητάει αύξηση του κατώτατου μισθού, έχοντας απέναντι του έναν γραφειοκράτη σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα βουνό με δεσμίδες από χαρτονομίσματα που του απαντά "η απληστία σου βλάπτει την οικονομία", εστάλη στον Γ. Βαρουφάκη και στον Γ. Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης από χρήστη του twitter, ωστόσο μόνο ο Έλληνας υπουργός το αναδημοσίευσε, εκφράζοντας έτσι προφανώς το κλίμα.