"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου και να τα μεταφέρει υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, προχωρώντας σε άτυπο εσωτερικό δανεισμό, ώστε να γεμίσουν προσωρινά τα ταμεία και να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και δανειστές.
"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου και να τα μεταφέρει υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, προχωρώντας σε άτυπο εσωτερικό δανεισμό, ώστε να γεμίσουν προσωρινά τα ταμεία και να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και δανειστές.
Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες όλης της χώρας αποφάσισαν να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Συγκεκριμένα οι δήμοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα δώσουν χρήματα μέχρι τις 7 Μαΐου, οπότε είναι προγραμματισμένο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ οι περιφερειάρχες ζητούν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και διαμηνύουν ότι μέχρι τότε δεν θα υλοποιήσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Στο πλευρό τους είναι και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις την ημέρα που η ΠΝΠ θα πάει στη Βουλή.
Αρνητικοί είναι και οι πρυτάνεις, οι οποίοι μετά από έκτακτη σύνοδο για το ίδιο θέμα, ανακοίνωσαν ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πως αν τους πάρουν τους πόρους που έχουν διατεθεί για άλλους σκοπούς – ερευνητικούς και αναπτυξιακούς- θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία και χιλιάδες επιστήμονες θα οδηγηθούν στην απεργία. Όπως γνωστοποίησαν, έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων.
Θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΕΔΕ
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι δήμαρχοι της χώρας συνεδρίαζαν για το θέμα επί επτά ώρες, τις δυόμισι παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.
Ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Μάρδας επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για την ΠΝΠ και δέχτηκε πυρ ομαδόν από δημάρχους, με την δημοτική σύμβουλο Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη να καλεί τους δημάρχους να μην καταθέσουν ούτε ένα ευρώ στην ΤτΕ.
"ΠΙστεύω να συμφωνείτε όλοι ότι ήταν εξαιρετικά προκλητικός ο υπουργός. Πρέπει λοιπόν κι εμείς να καταθέσουμε στον υπουργό και στην κυβέρνηση μία και μόνη άποψη. Ότι οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα μηδενός εξαιρουμένου δεν θα καταθέσουν τα χρήματα αυτά γιατί δεν τους ανήκουν", είπε η κ. Παντελάκη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ αποκάλυψε ότι η μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ ήταν εδώ και καιρό αίτημα των δανειστών και μάλιστα άτοκα προκειμένου μεταξύ άλλων να υπάρξει και καλύτερη αξιοποίησή τους.
"Δεν θα θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο… οι υπόλοιποι εταίροι τη συγκεκριμένη επιλογή την είχαν προτείνει εδώ και αρκετό διάστημα και υπήρχε η σκέψη να κατατίθενται τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος άτοκα", σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε λόγο για μια πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση και προειδοποίησε ότι αν η μεταφορά διαθεσίμων γίνει κατ' επαναληψη τότε οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, να πληρώσουν προμηθευτές ή ακόμη και να καταβάλουν μισθούν σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου.
"Εάν γίνει η δέσμευση κάθε 15ήμερο και αν γίνεται αλλεπάλληλα ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα και στα έργα και στις λειτουργίες και στα αθλητικά δρώμενα και στα πολιτιστικά δρώμενα και στις ευπαθείς ομάδες και τελικά ίσως και σε κάποιους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν συμβάσεις έργου", επισήμανε ο κ. Πατούλης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη εμφανίστηκε έτοιμος να βοηθήσει, σημειώνοντας: "Εγώ δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα πανικού. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με όσο πιο μεγάλη ψυχραιμία γίνεται".
Ένταση και στην ενημέρωση των περιφερειαρχών
Οι τόνοι ανέβηκαν και κατά την ενημέρωση των περιφερειαρχών από τον κ. Μάρδα.
"Με ποιο δικαίωμα ρε παιδιά παράβαση καθήκοντος στα λεφτά που έχουμε εμείς; Πάμε σπίτι μας αν είναι έτσι…Βρείτε από αλλού λεφτά", είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κώστας Αγοραστός, ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι μέχρι τότε τα χρήμτα δεν θα κατατεθούν στην ΤτΕ, ενώ ο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Σγουρός ζήτησε αντί να πάρουν τα χρήματα απο την αυτοδιοίκηση να κάνουν περικοπές στην κεντρική διοίκηση.
Για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ.