Αισιοδοξία επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς φαίνεται πως έχει βρεθεί συμφωνία για σχεδιασμό των πολιτικών που θα μεταφέρουν τα φορολογικά βάρη προς τα υψηλότερα εισοδήματα.
Αισιοδοξία επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς φαίνεται πως έχει βρεθεί συμφωνία για σχεδιασμό των πολιτικών που θα μεταφέρουν τα φορολογικά βάρη προς τα υψηλότερα εισοδήματα.
Στη συζήτηση πάντως εξακολουθούν να αποτελούν "αγκάθια" το θέμα του ασφαλιστικού, των παρεμβάσεων στα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ακόμα όμως και σε αυτά τα ζητήματα φαίνεται πως αναζητείται ο κοινός τόπος, με μόνη ωστόσο δέσμευση της κυβέρνησης να μην ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα μετά από πέντε χρόνια λιτότητας.
Η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενδεχομένως όμως να δεχθεί περικοπές προνομίων και εξόφθαλμων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Επαναλαμβάνει όμως ότι δεν θα επανέλθει στο καθεστώς του μνημονίου και της λιτότητας.
Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το TAXIS, κληρώσεις αποδείξεων και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Εάν συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία.
Στο φορολογικό, εντάσσεται η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το ΦΜΑΠ, απ' όπου θα εξαιρείται η α' κατοικία με κριτήρια.
Επιπλέον, η νέα φορολογική κλίμακα, που θα είναι έτοιμη στο β' 6μηνο, θα συνδυαστεί με τη σταδιακή επαναφορά αφορολόγητου και ανώτατο συντελεστή 45- 48%. Υπό εξέταση είναι οι ΕΦΚ ποτών- καυσίμων, όπως και η επιβολή ειδικού φόρου σε αντικείμενα πολυτελείας όπως τα σκάφη αναψυχής.
Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ εξετάζεται η επιβολή Fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με ζάχαρη και λιπαρά, όπως στις ΗΠΑ.
Στο ασφαλιστικό, εξετάζονται αντικίνητρα για τις πρόωρες συντάξεις και σχεδιάζεται η διοικητική ενοποίηση Ταμείων Στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, με σταδιακή κατάργηση ειδικών επιδομάτων, που δημιουργούν στρεβλώσεις.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή, με έμφαση στις Λίστες μεγαλοκαταθετών, στα εμβάσματα και στη λειτουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου. Επιπλέον, σχεδιάζεται αμνηστία σε αδήλωτα εισοδήματα με εφάπαξ φόρο πάνω από 15%
Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις του Brussels Group, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις.
Σημειώνουν πως οι συζητήσεις έχουν στόχο να μπορέσει να συνεδριάσει το Eurogroup Working Group την ερχόμενη Τετάρτη και μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
"Το ΚΚΕ επαναφέρει την τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος στις 26 Φλεβάρη, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία", τονίζει με σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.