Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλά στελέχη υποδέχονται με διαφορετικές θέσεις και γνώμες το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup.
Το στίγμα και την πρόθεση της κυβέρνησης δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter δηλώνει:
"Για μας αρχίζει μια περίοδος δημιουργικής δουλειάς. Από Δευτέρα αρχίζουμε ένα μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων".
Την ίδια ώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλά στελέχη υποδέχονται με διαφορετικές θέσεις και γνώμες το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup.
Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έφυγε από την "παγίδα" και τώρα έχει ένα κρίσιμο χρόνο μπροστά της για να μπορέσει να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος είπε ότι η "μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός, κερδίσαμε χρόνο". "Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχθήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε… δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στον αντίποδα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας άσκησαν κριτική και για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και για τον τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις, και για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στο μέλλον.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αλέξη Μητρόπουλου ο οποίος είπε ότι "το κείμενο δεν έχει ασάφειες ως προς τις δεσμεύσεις που είναι σε βάρος της χώρας. Η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν οδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα, το είπα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι ρήτρες που φορτώνουν όλο το ψηφισμένο μνημόνιο να ακυρωθούν με μονομερείς κινήσεις. Να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο μνημόνιο καθώς υπάρχει η ρήτρα αναδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου. Πρέπει να δώσουμε μάχη να απαντήσουμε σε ότι είναι σε βάρος της χώρας και βεβαίως να μην ψηφιστεί από τη Βουλή".
Αποστάσεις από τη συμφωνία κράτησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης που ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες. "Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα" υποστήριξε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο Ν. Παππάς ανέφερε: "Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Και οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα".
Απάντηση στα περί ασαφειών της συμφωνίας έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες και ότι η κυρίαρχη δύναμη που επέμενε για σαφήνειες ήταν η Γερμανία.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν σαφήνειες που δεν βοηθάνε -όπως οι ιδιωτικοποιήσεις- όπως όμως και ασάφεια που επίσης δεν βοηθάει -όπως για το χρέος. "Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δε βοηθούν. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθά. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει" τονίζει.
Άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας άσκησαν κριτική για το πολιτικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Χαρακτηριστική η αναφορά του Αντώνη Νταβανέλου, ο οποίος υποστήριξε ότι "τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης".
Διχασμένο πάντως εμφανίζεται το κόμμα και για το εάν πρέπει να έρθει ή όχι στη Βουλή η συμφωνία για την παράταση της σύμβασης.
Ο Δ. Στρατούλης και ο Κώστας Χρυσόγονος υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει η Βουλή για την παράταση της συμφωνίας. "Το κείμενο που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup δεν είναι συμφωνία αλλά ένα απλό e-mail το οποίο μάλιστα δεν περιέχει αριθμούς και δεν πρόκειται να ισχύσει για τέσσερις μήνες" επισήμανε ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος μιλώντας στην τηλεόραση του Ε.
Αντίθετα, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και ο βουλευτής, Γ. Βαρεμένος τάχθηκαν υπέρ του να έρθει στη Βουλή η συμφωνία. "Φυσικά αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης. Προσωπικά όμως πιστεύω, δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να μην ζητήσει δίπλα στο λαϊκό 'ναι' να υπάρχει και το 'ναι' της Βουλής, το οποίο θα 'ναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο" είπε ο κ. Παπαδημούλης στο ρ/σ ΒήμαFm.
Ο Γ. Μηλιός που άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Βαρουφάκη για τη συμφωνία, τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή ότι πρέπει να σταματήσει η ανθρωποφαγία. "Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια" είπε χαρακτηριστικά.