Αντιφατικά είναι τα μηνύματα του οικονομικού επιτελείου για τις ανατροπές που έρχονται στη φορολογία, και κυρίως στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Αντιφατικά είναι τα μηνύματα του οικονομικού επιτελείου για τις ανατροπές που έρχονται στη φορολογία, και κυρίως στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Βαρουφάκη, όπου αναφέρεται ότι θα εξορθολογιστούν οι συντελεστές, θα περιοριστούν οι εξαιρέσεις και θα εξαλειφθούν οι παράλογες εκπτώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο άνοιξε "παράθυρο" για αύξηση ενός από τους συντελεστές. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε αλλαγή του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015, σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ για τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων είπε ότι θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζονται ειδικοί, μειωμένοι κατά 30% συντελεστές, δηλαδή 5%, 9% και 16%. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν αυτοί οι συντελεστές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται τα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, φάρμακα- εμβόλια, τα ξενοδοχεία και τα θέατρα. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να θιγούν ούτε τα βιβλία, ούτε ο Τύπος, χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα. Στο συντελεστή 13% υπάγονται τα τρόφιμα, η παροχή ρεύματος και νερού, η εστίαση και οι μεταφορές προσώπων. Ούτε όμως γι' αυτές τις κατηγορίες υπήρξε διευκρίνιση, δηλαδή αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά κάποιων προϊόντων ή υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.
Στο συντελεστή 23% υπάγονται όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή φαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνός, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια.
"Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι τέσσερις μήνες είναι τέσσερις μήνες όπου έχοηυμ συμφωνήσει ένα μορατόριουμ. Κάποια μικρή αλλαγή ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε και βεβαίως τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να το αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε", δήλωσε στον Real fm.
Λίγο αργότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, "αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρουμε εάν θα είναι από το συντελεστή 6,5% ή τον 13%".
Το e- mail κάνει λόγο για εξορθολογισμό του ΦΠΑ σε σχέση με τους συντελεστές, περιορισμό των εξαιρέσεων και κατάργηση των παράλογων εκπτώσεων. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι απαλλαγές και εξαιρέσεις του ΦΠΑ κοστίζουν στον Προϋπολογισμό πάνω από 970 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 528 εκατ. ευρώ αφορούν στους υπερμειωμένους συντελεστές 6,5% και τα 347 εκατ. ευρώ στους μειωμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. "Αύξηση του ΦΠΑ δεν προβλέπεται, Αυτό είναι σαφές. Εκεί που υπάρχει σκέψη για μείωση θα ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικαδία", είπε στον Αθήνα 9,84.
Το ίδιο e- mail προβλέπει ότι οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα). Η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα προχωρήσει, μεν, αλλά με αλλαγές στο αρχικό σχέδιο. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί το 2015, αλλά το αφορολόγητο και η κλίμακα του νέου φόρου θα αποφασιστούν σε συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση.
Όσον αφορά δε στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, θα εφαρμοστεί σταδιακά, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2015. Και η νέα φορολογική κλίμακα θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές προοπτικές.
"Κλειδί" του φορολογικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζεται το αποτελεσματικό κυνήγι της φοροδιαφυγής, ειδικά στους έχοντες και κατέχοντες. Ήδη υπάρχουν 49 εισαγγελικές παραγγελίες για φοροδιαφυγή μεγαλοκαταθετών και 17 περιπτώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, υπάρχει έκδηλος προβληματισμός για την ετοιμότητα του φοροελεγκτικού μηχανισμού.