Για επιθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ ώστε να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο χωρίς την "εργαλειοθήκη" του αλλά στη βάση της εντολής του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα, Άνχελ Γκουρία στο μέγαρο Μαξίμου.
Για επιθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ ώστε να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο χωρίς την "εργαλειοθήκη" του αλλά στη βάση της εντολής του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα, Άνχελ Γκουρία στο μέγαρο Μαξίμου.
"Αυτή η συνεργασία θα γίνει όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης εργαλειοθήκης που νομίζω έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δυο πλευρές αλλά θα γίνει με βάση τη λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, με βάση το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε κατά την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή", είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια νέα σχέση που ξεκινάει και επισήμανε ότι αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής για συνεργασία που θα προετοιμάσει ένα Σύμφωνο για Ανάπτυξη, την Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η στενή συνεργασία και το αίτημα για βοήθεια του οργανισμού για την εκπόνηση και εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είπε ότι θα είναι σαρωτικές και με έμφαση στην φορολογική μεταρρύθμιση και την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.
"Μεταρρυθμίσεις πράγματι δεν υπήρξαν ακριβώς επειδή υπήρξαν απορρυθμίσεις, υπήρξε η αποδιάρθρωση ως δήθεν αναδιάρθρωση και υπήρξε επίσης η προστασία των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα με παραλείψεις ρυθμίσεων ή με συγκεκριμένες διατυπώσεις ρυθμίσεων. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα, να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό διότι δεν έχουμε εξαρτήσεις με το παρελθόν. Δεν έχουμε δεσμεύσεις με την οικονομική ολιγαρχία. Ιδιαίτερα η φορολογική μεταρρύθμιση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, της φοροκλοπής, εκτός από πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης είναι και πράξη πολιτικής αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους οι οποίοι πλήρωσαν την πολιτική διαπλοκή της ολιγαρχίας στην Ελλάδα. Θέλουμε λοιπόν να συνεργαστούμε πολύ στενά με τον ΟΟΣΑ προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας που έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο", σημείωσε.
Από τη μεριά του, ο Άνχελ Γκουρία τόνισε ότι ο οργανισμός έρχεται στην Ελλάδα όχι για να υποδείξει στην κυβέρνηση τι να κάνει αλλά για να την βοηθήσει και να προσφέρει τεχνογνωσία σε μια σειρά από ζητήματα όπως οι καλές πρακτικές άλλων κρατών για ζητήματα πάταξης διαφθοράς.
Σκοπός όπως είπε είναι να "εργαστούμε για την Ελλάδα" προσφέροντας στην κυβέρνηση μια εικόνα του τι ακριβώς κάνουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ίδιες προκλήσεις με την Ελλάδα.
Έκανε ωστόσο λόγο για ομάδες ενδιαφέροντος που αντιστέκονται στην αλλαγή -κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα- και για ανάγκη τα οφέλη της αλλαγής να βοηθήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων και όχι κάποιους λίγους.
"Οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα και μίλησαν, σας έδωσαν μια ισχυρή εντολή, οπότε θα δουλέψετε πλέον με αυτή την εντολή αλλά εμείς είμαστε εδώ για να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση τι κάνουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ίδιες προκλήσεις με την Ελλάδα. Είτε είναι στο πεδίο της φορολογίας και της συλλογής φόρων ή στο πεδίο της μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα οφέλη θα τα απολαύσουν οι Έλληνες πολίτες σε ο,τι αφορά την επιλογή, την ποιότητα, τις τιμές κλπ. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες έχουν σχηματιστεί ομάδες με την πάροδο των ετών που έχουν γίνει ομάδες συμφερόντων και αντιστέκονται στις αλλαγές επειδή οι αλλαγές θα απειλούσαν τις θέσεις τους. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με τέτοιες καταστάσεις", είπε.