Στις "ισχυρές πιέσεις και τους εκβιασμούς" που δέχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως "για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση πριν κάνει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής καλείται να διαχειριστεί μια τόσο σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση".
Στις "ισχυρές πιέσεις και τους εκβιασμούς" που δέχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως "για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση πριν κάνει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής καλείται να διαχειριστεί μια τόσο σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση".
Κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και πως δεν δέχεται "τα προαπαιτούμενα του περίφημου email της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", για την οποία υπογράμμισε εκ νέου ότι "έχει τελειώσει από τις 25 Γενάρη".
"Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων και της υποτέλειας", δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το Μνημόνιο αλλά τη δανειακή σύμβαση. "Η δανειακή σύμβαση είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις", είπε, προσθέτοντας ότι η σύμβαση αυτή "έχει αμοιβαίο συμφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές, δεν αποτελεί μια πράξη φιλανθρωπίας αλλά αλληλεγγύης". Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, διαπραγματεύεται η σύμβαση αυτή "να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για λαό και οικονομία".
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά στους εταίρους, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζητά "χώρο και χρόνο" και διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι νέο Μνημόνιο γιατί δεν θα εμπεριέχει μέτρα λιτότητας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση για τους όρους και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό θέμα. "Η απομείωση του χρέους είναι μια πολιτική απόφαση και μόνο", τόνισε.
"Βρισκόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και επιδιώκουμε να βρεθεί λύση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών", δήλωσε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί "μια συμφωνία που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης και δεν θα αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες της ευρωζώνης".
Μήνυμα προς Βερολίνο
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το ειδικό οικονομικό και πολιτικό βάρος ορισμένων εταίρων που αποτελούν την ατμομηχανή της Ένωσης, όπως η Γερμανία, ωστόσο προειδοποίησε ότι "οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με την εξόντωση και την τιμωρία αλλά με την αλληλεγγύη και την πειθώ".
"Η ευρωπαϊκή Γερμανία έτσι κατάφερε να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη, ευρωπαϊκή Γερμανία όμως όχι η γερμανική Ευρώπη. Όποιοι λοιπόν ποντάρουν στη δύναμη και στη σύγκρουση πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι διαπράττουν τραγικό λάθος. Δεν τραυματίζουν τους αδύναμους, τραυματίζουν πρώτα απ΄όλα την ίδια την Ευρώπη, τραυματίζουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον", συμπλήρωσε.
Επίθεση στη ΝΔ
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε δριμύτατα στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι σχεδίασε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας. "Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της δικής τους επιστροφής. Ανήκουν στην ιστορία και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά", υπογράμμισε.
Υποστήριξε ακόμη ότι "όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης διαπράττουν τεράστιο λάθος" και πρόσθεσε: "η μόνη παρένθεση θα είναι των δικών σας μνημονιακών χρόνων".
Κάλεσε δε τον κ. Σαμαρά να απαντήσει τι θα υποστηρίξει αύριο στο ΕΛΚ, "να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος όπως ζητά η Μέρκελ ή την εθνική θέση που ψήφισε ο λαός;".
Τα δύο πρώτα νομοσχέδια
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, τονίζοντας ότι η υλοποίησή τους δεν συνιστά κανενός είδους μονομερή ενέργεια. Τα δύο πρώτα νομοσχέδια που έχει έτοιμα η κυβέρνηση αφορούν στην προστασία της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα "κόκκινα" δάνεια, και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.