Μυστική συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, αποκαλύπτουν το πρακτορείο Reuters και η Wall Street Journal, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να παραταθεί έξι μήνες το ισχύον πρόγραμμα και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου.
Μυστική συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, αποκαλύπτουν το πρακτορείο Reuters και η Wall Street Journal.
Στη σύσκεψη αυτή υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων Οικονομικών και η τρόικα εκτίμησαν ότι είναι σκόπιμη η περαιτέρω επέκταση του ισχύοντος προγράμματος, έτσι ώστε η νέα ελληνική κυβέρνηση να προλάβει να διαπραγματευθεί για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα αλλά και το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Πάντως το αίτημα της παράτασης θα πρέπει να υποβληθεί από τη νέα κυβέρνηση.
"Θα πρέπει να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Είναι αναπόφευκτο. Θα μπορούσε να είναι μια παράταση κατά έξι μήνες ακόμη" λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος σε Reuters WSJ.
Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε και το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους που μετείχαν στη συνάντηση, η πιστωτική γραμμή που συζητιέται εδώ και εβδομάδες ενδεχομένως να μην μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αφού η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι δυνατή, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, όπως προκύπτει από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί να δεσμευτούν περισσότερα κεφάλαια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απ' όπου θα χρηματοδοτείτο η πιστωτική γραμμή.
"Η συνολική κατάσταση της Ελλάδας δείχνει λιγότερο ευνοϊκή από ότι πριν από έξι εβδομάδες. Αυτό που θα χρειαζόταν είναι ένα κανονικό πρόγραμμα" λέει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφων αμε τα δημοσιεύματα.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Οίκος FITCH υποβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές, κατεβάζοντας επίσης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2015.
Εν τω μεταξύ, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 22 του μήνα, όπου θα συζητηθεί εκτενώς και το ελληνικό ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδας υπέβαλε προληπτικό αίτημα χρηματοδότησης από τον ELA και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ακόμα κι αν αυτές τελικά δεν το χρησιμοποιήσουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από την Αθήνα.
Πάντως προβληματισμό προκαλεί το μήνυμα που έστειλε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος, καλώντας όλους να περιορίσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις.
"Και οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές που μετά δεν μπορούν να τηρήσουν. Δεν υπάρχει θέμα (κουρέματος του χρέους). Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα. Η οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα με το χρέος της" είπε χαρακτηριστικά.