Για ενίσχυση των φωνών περί "κουρέματος" του χρέους της Αθήνας κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα της γερμανικής DIE WELT, υποστηρίζοντας ότι στις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται αυτοί που ζητούν κούρεμα του χρέους της Αθήνας.
Για ενίσχυση των φωνών περί "κουρέματος" του χρέους της Αθήνας κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα της γερμανικής DIE WELT, υποστηρίζοντας ότι στις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται αυτοί που ζητούν κούρεμα του χρέους της Αθήνας.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ίδιο ζητά και ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, ο οποίος εκτιμά ότι θα κοστίσει 50 δισ. στους Γερμανούς.
Ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο γιατί διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, λέει στη DIE WELT, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ η εφημερίδα υποστηρίζει πως άλλοι μιλάνε για φέτος, άλλοι για 1 με 2 χρόνια.
"Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισ. ευρώ", αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στην Αυστριακή Ραδιοφωνία Μάρσελ Φράτσερ.
Επιπλέον, και ο επικεφαλής της ΚΟ των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, με συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, χαρακτηρίζει ανοησία τη συζήτηση περί εξόδου της ελλάδας από την ευρωζώνη και ζητεί από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεα να κρατήσει την ελλάδα στο ευρώ.
Το Βερολίνο επιχειρεί να βάλει φρένο στα κερδοσκοπικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σενάρια για τη στάση της γερμανίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
"Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν απαντά πλέον σε κερδοσκοπικά σενάρια. Πρώτα απ΄ όλα να αναμένει κανείς τις Εκλογές στην Ελλάδα και τον ακόλουθο σχηματισμό κυβέρνησης", επισημαίνει εκπρόσωπος του Γερμανικού υπ. Οικονομκών στο Capital.gr.
Στο μεταξύ, ο εμπνευστής του όρου grexit επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup χαρακτηρίζει μπλόφα της γερμανίας τα σενάρια εξόδου από το ευρώ.
"Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στη διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά", υπογραμμίζει ο Βίλεμ Μπούιτερ, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Citigroup στη Handelszeitung.