Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή η αίτηση της Ελλάδας για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου αλλά και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την χορήγηση πιστωτικής γραμμής στη χώρα.
Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή η αίτηση της Ελλάδας για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου αλλά και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την χορήγηση πιστωτικής γραμμής στη χώρα.
Τελικώς, το αίτημα καταψηφίστηκε μόνο από το Αριστερό κόμμα της Γερμανίας και όχι από τους Πράσινους που συντάχθηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία παρά της αρχικές τους αντιρρήσεις.
Στην ομιλία της, η καγκελάριος Μέρκελ έκανε σύντομη αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι μένουν πολλά να γίνουν αλλά και ότι η χώρα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα δυο τελευταία χρόνια.
Πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί πάνω στην αρχή ότι "για να πάρει κάποιος κάτι, πρέπει να δώσει".
"Έχουμε στήσει ένα διαρκή μηχανισμό καταπολέμησης κρίσεων με τον οποίο θα μπορούμε μελλοντικά να αποτρέπουμε πιο αποτελεσματικά τους κινδύνους για όλη την Ευρωζώνη. Ισχύει εν προκειμένω ο κανόνας που θεωρώ απολύτως σωστό: Καμία βοήθεια χωρίς αντιπαροχή. Για να το θέσω αλλιώς: Όποιος ολοκληρώνει τα από κοινού συμφωνηθέντα των μεταρρυθμίσεων μπορεί να οικοδομήσει πάνω στην αλληλεγγύη όλων στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη", είπε η κα Μέρκελ.
Ο κ. Σόιμπλε στη δική του ομιλία πρόσθεσε ότι η έγκριση του κοινοβουλίου θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε μια πολύ κρίσιμη φάση και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα τους δυο επόμενους μήνες θα προχωρήσεις στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Είπε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο". Όπως μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος, με επιστολή του στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι είναι απαραίτητη σύμφωνα με την Κομισιόν η έγκριση της πιστωτικής γραμμής καθώς υπάρχουν ακόμα μεγάλοι κίνδυνοι για την Ελλάδα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ευρώπη.
Σημειώνει ότι ενδέχεται και μετά τη λήξη του προγράμματος δεν θα μπορεί αυτόνομα να βγει η Ελλάδα στις αγορές και γι' αυτό χρειάζεται στήριξη.
"Οι δομικές μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη δημιουργία ανταγωνιστικότητας και σε αυτό ανήκουν η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημιουργία κλίματος ασφάλειας για τις επενδύσεις, η μείωση της πλεονάζουσας γραφειοκρατίας και τέλος μια δίκαιη φορολόγηση. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι προφανώς πολλοί ακόμα εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα δεν φορολογούνται", σημείωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν.