Σε αναγνώριση του γεγονότος ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών και ότι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού είναι ο πλήρης ταύτιση με το διεθνές δίκαιο προχώρησε ο Αντ. Σαμαράς στις κοινές του σημερινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη λήξη των εργασιών του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.
Σε αναγνώριση του γεγονότος ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών και ότι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού είναι ο πλήρης ταύτιση με το διεθνές δίκαιο προχώρησε ο Αντ. Σαμαράς στις κοινές του σημερινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη λήξη των εργασιών του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
"Στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων υπάρχουν ζητήματα – αυτό είναι γνωστό – στα οποία έχουμε ουσιαστικότατες διαφωνίες. Αυτό το γεγονός το αναγνωρίζουμε πλήρως. Έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσά μας, ενισχύοντας τη συνεργασία μας ώστε να συμβάλλουμε και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά βεβαίως είναι ο αλληλοσεβασμός, ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας", είπε χαρακτηριστικά.
"Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση όλων αυτών των συμφωνιών. Θεωρούμε ότι οι συμφωνίες γράφονται για να υλοποιούνται. Και η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο. Και ο έλεγχος καμιά φορά δημιουργεί και καλύτερη εξέλιξη σε αυτά τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί. Κάναμε λοιπόν και τα δυο σήμερα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Για το Κυπριακό, είπε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για "μια δίκαιη και βιώσιμη λύση" μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι όπως έχει ξαναπει "στις παρούσες συνθήκες" η Ελλάδα κατανοεί την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη "να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις έως ότου λυθεί το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί".
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα ώστε να επανεκκινήσουν οι δικοινοτικές διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. "Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκπληρώνοντας βεβαίως πλήρως τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και τις υποχρεώσεις και να είναι σίγουρη η Τουρκία ότι εντασσόμενη στην ΕΕ θα επιτύχει τεράστια οφέλη".
Κστέληξε κάνοντας λόγο για την αξία της σταθερότητας, της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την ευημερία και των δυο λαών.
Από τη μεριά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου στάθηκε στη σημασία του κλίματος συνεργασίας των δυο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντικό να επικοινωνούν "οι καρδιές και τα πνεύματα" ενώ επισήμανε ότι οι δυο πλευρές λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά σε πολλά επίπεδα συνεργασίας.
"Θα πρέπει να βλέπουμε τις δυο χώρες σαν δυο μέρη μιας ενιαίας γεωγραφίας", είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι για την Ελλάδα πύλη εισόδου στην Ασία και η Ελλάδα για την Τουρκία πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
Εξέφρασε την ελπίδα του να λυθεί το Κυπριακό έτσι ώστε να "αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας" ενώ τόνισε ότι στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των γειτόνων καθώς όπως είπε "θα ήταν αδύνατο να συμβαίνει το αντίθετο" αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι η προσέγγιση αυτών των διαφορών, το "πως συνομιλούμε και πως εμβαθύνουμε σε αυτά τα θέματα".
Υπογράμμισε ότι ούτε η Αθήνα ούτε η Άγκυρα πρέπει να ανησυχούν από τη στιγμή που στις ηγεσίες των δυο χωρών υπάρχουν "οραματιστές" και από τη στιγμή που το πνεύμα συνεργασίας τους "βαίνει επιταχυνόμενο".
Επανερχόμενος στο θέμα του Κυπριακού σημείωσε ότι πιστεύει πως η προσέγγιση των δυο πλευρών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής αλλά και της ανατολικής Μεσογείου ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας ότι η ένταξή της θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες. Τέλος χαρακτήρισε ως γέφυρες φιλίας τις μειονότητες στις δυο χώρες.
Παραμένει στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου το Μπαρμπαρός και πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι να μην αποχωρήσει, μέχρι να βρεθεί μια φόρμουλα για εξεύρεση πλαισίου με βάση το οποίο να συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις. Πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο κ. Νταβούτογλου θα έχει συνάντηση και με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο.