Πίσω από την σκληρή στάση κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων οργανισμών που αποτελούν την τρόικα οχυρώνεται ήδη η γερμανική κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως την αδιάλλακτη διαπραγματευτική στάση έναντι της Ελλάδας.
Πίσω από την σκληρή στάση κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων οργανισμών που αποτελούν την τρόικα οχυρώνεται ήδη η γερμανική κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως την αδιάλλακτη διαπραγματευτική στάση έναντι της Ελλάδας.
Το Βερολίνο φαίνεται πως δεν θα έλεγε όχι σε μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, ενώ όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, γερμανικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν πως μια ενισχυμένη επιτήρηση της Ελλάδας και μετά τη λήξη του προγράμματος θα βοηθούσε στην ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές χωρίς αναταράξεις.
Το στίγμα της γερμανικής πολιτικής από εδώ και πέρα έδωσε και η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ λέγοντας:
"Όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα – και μόνο τότε – οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με το ποια θα είναι η συνέχεια για την Ελλάδα. Στόχος είναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί χωρίς μετατροπές μέχρι το τέλος".
Σιγή ιχθύος για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα κρατά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκπρόσωπο της, Μίνα Αντρέεβα να δηλώνει:
"Δεν θέλω να εικάσω ημερομηνία πιθανής επιστροφής αλλά αυτό που μπορώ να πω μετά τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι συζητήσαμε εντατικά και εποικοδομητικά για τους τομείς – κλειδιά, όπου αναμένεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης και θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δυστυχώς όμως δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένη για το χρονοδιάγραμμα σε αυτό το στάδιο".
Ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, αναφέρει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ουσιαστικά διατηρεί την σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει εδώ και πολύ καιρό, ενώ δεν δείχνει διατεθειμένο να αποχωρήσει από την Ευρώπη εάν αυτό δεν γίνει με συντεταγμένο τρόπο και χωρίς να παραβιάζεται το καταστατικό του Ταμείου.
Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι δεν διαφωνούν με τις θέσεις του ΔΝΤ, αλλά αντιθέτως το χρησιμοποιούν ως τον "σκληρό" της διαπραγμάτευσης καθώς ιδιαίτερα το Ταμείο αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως χώρα αδιαφορώντας για την πολιτική κατάσταση, την πιθανή αλλαγή κυβέρνησης ή τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει μια άγονη διαπραγμάτευση.
Μια πιθανή αλλαγή στάσης του Ταμείου πάντως φαίνεται πως θα αποτελεί την έκπληξη της δεκαετίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση του Μιχ. Ιγνατίου για τις διαπραγματεύσεις αρνήθηκε ότι υπήρξε αδιέξοδο στις συνομιλίες και δήλωσε:
"Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις στο Παρίσι στα θέματα – κλειδιά των μεταρρυθμίσεων και στο πλαίσιο της επιθεώρησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο και ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της επιθεώρησης. Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών ή επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα".