Νέα διαμάχη πυροδότησε η άποψη που διατύπωσε ο Μανόλης Γλέζος, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει εκλογές ακόμη κι αν βγει αυτοδύναμος στην επόμενη Βουλή για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών.
Νέα διαμάχη πυροδότησε η άποψη που διατύπωσε ο Μανόλης Γλέζος, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει εκλογές ακόμη κι αν βγει αυτοδύναμος στην επόμενη Βουλή για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών. Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι ο ευρωβουλευτής του κόμματος εξέφρασε προσωπική άποψη.
"Οποιαδήποτε στιγμή, τώρα, αύριο εάν έρθουν κόμματα μέσα στη Βουλή και πουν να κάνουμε τώρα την απλή και άδολη αναλογική, με πολιτική δέσμευση για να συμπεριλαμβάνετε, γιατί στην περίληψή της αναθεώρηση του συντάγματος ως μονίμου και παγίου εκλογικού συστήματος και όχι για δύο χρόνια επειδή είναι η αριστερά προ των θυρών της εξουσίας, εμείς το ψηφίζουμε τώρα" υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που συμπεριφέρεται δείχνει την πολυγνωσία του, τόνισε στην ίδια εκπομπή ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Ο τόπος χρειάζεται ακόμα και τώρα ισχυρές κυβερνήσεις. Η αποδυνάμωση αυτής τη προοπτικής και αυτής της δυνατότητας θα πολλαπλασιάσει τα δεινά για το τόπο. Ο τρόπος όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται επί του συγκεκριμένου δείχνει την πολυγλωσσία και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ".
Ο ευρωβουλευτής της Ελιας, Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι "εμείς στο ΠΑΣΟΚ τα έχουμε συζητήσει, και είναι πολύ ενδιαφέρον το να έρθει στη Βουλή μια τέτοια συζήτηση, για να ξεκαθαρίσουμε όλοι. Να μην ρισκάρει ο ελληνικός λαός δεύτερες και τρίτες εκλογές".
Τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σχολίασε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, ζητώντας από τα κόμματα να αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία για την αλλαγή από την παρούσα βουλή.
"Αυτή η βουλή και όχι η μεθεπόμενη να αλλάξει το σύνταγμα. Να βάλει τις στοιχειώδεις αλλαγές, αυτά που λέμε τα πέντε χρόνια αυτά της κρίσης να τ' αλλάξει αυτή η Βουλή. Σε μια χώρα που έχει κουραστεί, σε μια χώρα που έχει πάρα πολλές πληγές, και σε μια χώρα που πρέπει να κάνει βήματα στο μέλλον, δεν είναι δυνατόν δυνάμεις που θέλουν να θεωρούνται προοδευτικές και αριστερές να τα αναβάλλουν όλα για μια καλύτερη στιγμή" είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Πάντως η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και έχει το βλέμμα στραμμένο στην αναζήτηση των 180 βουλευτών για την εκλογή του νέου Πρόεδρου Δημοκρατίας. Η Σοφία Βούλτεψη που κατέθεσε σήμερα στην εισαγγελία Αθηνών για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών διέψευσε ότι υπήρξε κυβερνητική δήλωση για 180 δεδομένους βουλευτές που θα ψηφίσουν Πρόεδρο. Έχω πει ότι θα βρεθούν 180 ενσυνείδητοι βουλευτές που δε θα θέλουν να βάλουν τη χώρα σε περιπέτεια, ανέφερε η κα Βούλτεψη.
Και στρέφοντας τα βέλη της στην αντιπολίτευση δήλωσε:
"Όσοι με αστήριχτες καταγγελίες και χωρίς να έχουν να προσκομίσουν το παραμικρό στοιχείο, δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, στην ουσία χτυπούν κατάστηθα τη δημοκρατία και το κοινοβουλευτισμό, και το μόνο το οποίο κάνουν είναι να προσφέρουν ηθική νομιμοποίηση σε αυτούς οι οποίοι αντιστρατεύονται και δημοκρατία και κοινοβουλευτισμό".