Η μετάμνημονιακή εποχή της Ελλάδας τίθεται επί τάπητος αύριο στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.
Η μετάμνημονιακή εποχή της Ελλάδας τίθεται επί τάπητος αύριο στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.
Μπορεί η δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους να ολοκληρώνεται στις 31/12 του τρέχοντος έτους, αλλά προβλέπονται δόσεις από το ΔΝΤ μέχρι το 2016.
Η πρόταση του Ταμείου για την νέα σελίδα των σχέσεών του με την Ελλάδα προβλέπει δυο επισκέψεις τον χρόνο και "προληπτική γραμμή στήριξης".
Σε αυτό δεν δείχνει να διαφωνεί η ελληνική πλευρά, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί τα 15 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από το Ταμείο στη συνέχεια. Το σημείο αυτό όμως απαιτεί διαπραγμάτευση, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Οι Έλληνες παράγοντες δείχνουν να πιστεύουν ότι πραγματικά η Ελλάδα μπορεί και μόνη της να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ενώ το "δίχτυ προστασίας" που προτείνει η κα Λαγκάρντ αφορά στην αντιμετώπιση των αγορών αλλά και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ξανά την ελληνική οικονομία.
Το Ταμείο θεωρεί ως επί τω πλείστον ότι η Ελλάδα αλλά κάθε χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν προστατευμένη πλήρως από τις αγορές εάν συνέχιζε τη σχέση αυτή μαζί του.
Επίσης, στους κόλπους του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να ακολουθήσει τις εισηγήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και των συνεργατών της. Πιστεύουν ότι στην προσπάθεια για πλήρη έξοδο από το μνημόνιο η Ελλάδα θα έχει την βοήθεια του ΔΝΤ και των αξιωματικών του.