Σε διαβεβαίωση ότι η πρώτη κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται προχώρησε ο Νίκος Δένδιας παρά το γεγονός ότι από την 1/1/2015 θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί.
Σε διαβεβαίωση ότι η πρώτη κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται προχώρησε ο Νίκος Δένδιας παρά το γεγονός ότι από την 1/1/2015 θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" επισήμανε ότι μόνο 3.000 δανειολήπτες που είναι στο κόκκινο προστατεύτηκαν από τους πλειστηριασμούς, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η προστασία αυτή.
Σύμφωνα με το υπουργείο, λύση στο πρόβλημα θα δώσει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Μόνο για στεγαστικά και καταναλωτικά υπολογίζονται σε περίπου 35 δισ. ευρώ ενώ στόχος είναι για κάθε δανειολήπτη του οποίου το δάνειο δεν εξυπηρετείται να υπάρχει συνεννόηση με την τράπεζα για να επιλέγεται η καλύτερη δυνατή λύση.
Μια τέτοια θα μπορεί να είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, το χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και το κούρεμα των προσαυξήσεων που έχουν μπει στο οφειλόμενο ποσό ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, το όρια δηλαδή που έχουν θεσπιστεί για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.
Για το υπουργείο Ανάπτυξης προηγείται πάντως το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που έχουν πλέον φθάσει στα 45 δισ. ευρώ. Το θέμα θα απασχολήσει και την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ορισμένες από τις επιλογές του δανειολήπτη θα είναιη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο, ενώ θα εκπονείται και σχέδιο αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων σε συνεννόηση με τις τράπεζες.
Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης μελετούν την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα έτσι ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις μια δεύτερη ευκαιρία ενώ υιοθετώντας το αγγλοσαξωνικό μοντέλο, θα υπάρχει η δυνατότητα να πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να προστατεύονται από τους δανειστές τους.