Μεγαλώνει η αγωνία για τα μυστικά που κρύβει ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης, ενώ συνεχίζονται με πολύ προσοχή οι εργασίες για την υποστύλωση των τειχών και της οροφής του τρίτου θαλάμου. Το "κλειδί" είναι να βρεθεί η βαριά μαρμάρινη πόρτα που σφραγίζει όλους τους μακεδονικούς τάφους, υποστηρίζει ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης
Μεγαλώνει η αγωνία για τα μυστικά που κρύβει ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης, ενώ συνεχίζονται με πολύ προσοχή οι εργασίες για την υποστύλωση των τειχών και της οροφής του τρίτου θαλάμου. Το κλειδί είναι να βρεθεί η βαριά μαρμάρινη πόρτα που σφραγίζει όλους τους μακεδονικούς τάφους, υποστηρίζει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, μιλώντας στο MEGA.
"Αν δεν έχει πόρτα είναι ακόμη ένα παράξενο, αν δε είχε ποτέ δηλαδή και αυτό είναι παράξενο οπότε θα περιμένουμε μια άλλη πόρτα διότι όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι είχαν θύρα. Θύρα λίθινη μαρμάρινη η οποία κλείνει ερμητικά και είναι βαριά και έχει και τροχούς μεταλλικούς όπως όλοι τάφοι οι Μακεδονικοί και είχαν από πίσω κλειδαριές και σχοινί που το τραβούσαν όταν βγαίνανε και έκλεινε ερμητικά και δεν άνοιγε απέξω με τίποτα μόνο από μέσα. Εάν δεν είχε πόρτα πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο πιο ερμητικά κλεισμένο θάλαμο" υπογραμμίζει ο κ. Θέμελης.
Το ενδεχόμενο ο τρίτος θάλαμος να μην είναι ο τελευταίος άφησε ανοιχτό και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ζήτησε από όλους να στηρίζονται στα δεδομένα της ανασκαφής.
"Είναι αυτός ο θάλαμος μόνο; Εάν είναι αυτός ο θάλαμος μπορεί κανείς να βάλει κάποιο όριο, εάν όμως υπάρχει συνέχεια, τι είναι αυτή η συνέχεια, τι δυσκολία θα έχει η συνέχεια αυτή;" δήλωσε.
Όμως προβληματισμό προκαλεί στους αρχαιολόγους η ύπαρξη τριών ή ενδεχομένως και περισσότερων θαλάμων, καθώς αυτό δε συναντάται στους κλασικούς μακεδονικούς τάφους.
"Είναι πραγματικά μία εξαίρεση. Έχουμε άλλη μία περίπτωση που είχαμε τρεις θαλάμους, αν υπάρχει τέταρτος θα φανεί από την ανασκαφή" σημειώνει ο καθηγήτρια Αρχαιολογία Χρ. Παλιαδέλη.
Πάντως, ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης που συμφωνεί με την επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη και χρονολογεί το μνημείο στο τέλος του τέταρτου προ Χριστού αιώνα, δεν αποκλείει ο τάφος να έχει συληθεί και χαρακτηρίζει πρωτοφανές το γεγονός ότι όλοι οι θάλαμοι είναι γεμάτοι με χώματα.
"Δεν το έχω ξανακούσει σε κανένα πολιτισμό να κάνεις θάλαμο πολυτελή και να τον μπαζώσεις με χώμα; Γιατί βάλανε τα φράγματα τότε, δύο φορές ντουβάρια για να μην μπούνε τυμβωρύχοι. Το χώμα να καλύψει τα πολύτιμα αντικείμενα; Να καλύψει τη στάχτη του νεκρού, τη χρυσή του λάρνακα αν είχε μέσα;" αναρωτιέται.