Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ασφαλισμένους η απόφαση του υπουργείου Υγείας για τα πολύ αυστηρά κριτήρια στις εξετάσεις των διαγνωστικών κέντρων που θα καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ασφαλισμένους η απόφαση του υπουργείου Υγείας για τα πολύ αυστηρά κριτήρια στις εξετάσεις των διαγνωστικών κέντρων που θα καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ.
Το υπουργείο Υγείας τονίζει πως δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και προσθέτει πως οι αλλαγές έγιναν για να συγκρατηθούν οι δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων, που έχουν εκτοξευθεί.
Ανάμεσά στις εξετάσεις είναι και πολύ διαδεδομένες, όπως το τεστ ΠΑΠ ή το τρίπλεξ καρδιάς, τα οποία θα πρέπει να πληρώνουν τώρα από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν πληρούν τα κριτήρια. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το τέστ ΠΑΠ, δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετων και ανω των 65 ετων με αρνητικούς τους 3 προηγούμενους ελέγχους.
Για τις δε γυναικες ηλικίας απο 21 εως 65 ετων ενδείκνυται έλεγχος καθε τριετία. Έως σήμερα όλες οι γυναίκες απο την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ ΠΑΠ και να αποζημιωθούν απο τον ΕΟΠΥΥ.
Στη Γερμανία, όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, με πλήρη κάλυψη, ενώ στη Γαλλία κάθε τρία χρόνια για γυναίκες από 25 έως 65 ετών, αλλά εκεί υπάρχει και το "παράθυρο" να γίνει με συνταγή γιατρού, 12 μήνες μετά το τελευταίο και να αποζημιώνεται κατά 70%.
Ακόμα και στην Τουρκία, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν κάθε χρόνο τεστ ΠΑΠ, πληρώνοντας όμως τη μισή συμμετοχή.
Δεν υπαρχει κανενας κινδυνος για την Υγεια τον ασφαλισμενων, υποστηριξε σημερα ο υπουργός Υγείας Μακης Βοριδης εξηγωντας οτι οι συνταγογραφικές οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα, αλλά μόνον καθοδηγητικό για τους γιατρούς. Πρόσθεσε ωστοσο, οτι οταν διαπιστωνεται οτι καποιοι γιατροι δεν συμμορφωνονται συστηματικα θα ελεγχονται και θα τιμωρουνται αν δεν μπορουν να τεκμηριωσουν το γραψιμο διαγνωστικων εξετασεων.
Βάσει των περιορισμών που ισχύουν, οι εξετάσεις που επηρρεάζονται είναι:
Το τρίπλεξ καρδιάς, δικαιολογείται σε ασθενή που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση bypass, μετά από …πέντε χρόνια, ενώ έως τώρα καλυπτόταν όταν το έκρινε απαραίτητο και το ζητούσε ο γιατρός. Στη Γερμανία αντίθετα, το τρίπλεξ δικαιολογείται μια φορά το χρόνο, ενώ και στην Τουρκία όταν το χρειάζεται ο ασθενής, που πληρώνει όμως το 50 τοις εκατό της εξέτασης.
Η μαστογραφία καλύπτεται πλέον σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα. Στη Γαλλία καλύπτεται σε γυναίκες από 50 εως 74 ετών κάθε δύο χρόνια, υπάρχει όμως κι εδώ η δυνατότητα για εξέταση μετά από ένα χρόνο, με συνταγή γιατρού και με κάλυψη 70 τοις εκατό από το ταμείο.