Νέα σύσκεψη στην Πέλλα θα έχουν αύριο οι ροδακινοπαραγωγοί με όλους τους παραγωγικούς φορείς ενώ την Τρίτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με φόντο τις ανησυχίες λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές από την ΕΕ και ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει ότι για τις όποιες απώλειες θα καταβληθούν αποζημιώσεις.
Νέα σύσκεψη στην Πέλλα θα έχουν αύριο οι ροδακινοπαραγωγοί με όλους τους παραγωγικούς φορείς ενώ την Τρίτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με φόντο τις ανησυχίες λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές από την ΕΕ και ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει ότι για τις όποιες απώλειες θα καταβληθούν αποζημιώσεις.
Σε ανακοίνωσή του χθες το υπουγείο δήλωσε ότι προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών, αναζητώντας άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, κάνει λόγο για αποζημιώσεις σημειώνοντας ότι εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, χρειάζεται να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί υπό αυτό το πρίσμα θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγοντας να σηκώσει υπέρμετρα τους τόνους σε σχέση με τη Ρωσία στελνει και ένα σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους και ευρωαντλαντικούς συμμάχους προειδοποιώντας για τις κινήσεις της Τουρκίας χωρίς ωστόσο να την αναφέρει ονομαστικά.
"Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη μέλη", σημειώνει.
Οι παραγωγοί χθες μετά απο σύσκεψη που πραγματοποίησαν ζητούν αποζημιώσεις αφού τα αγροτικά προϊόντα που εξάγουν στη Ρωσία βρίσκονται πλέον στα αζήτητα.
Η Μόσχα δεν δείχνει να βιάζεται στην αποσαφήνιση του εμπάργκο κάτι το οποίο προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, που από τη μια πλευρά θέλει να διασφαλίσει ότι η εσωτερική παραγωγή δεν θα πληγεί στο σύνολό της και από την άλλη να κρατήσει την ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πάντως οτι η χώρα μας συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων.
"Αυτά που έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οφείλει να τα κάνει έστω και τώρα: Αφού διαφωνήσει με τα μέτρα της Ε.Ε., να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι οι λαοί της Ευρώπης, όπως στη προκειμένη περίπτωση το ασθενέστερο κομμάτι της, οι αγρότες, δεν πρέπει να μετατρέπονται σε θύματα αντιπαραθέσεων σκοπιμοτήτων", είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ.
"Τώρα το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει με τις ανακοινώσεις του περί αποζημιώσεων. Να βγάλει το κεφάλι από την άμμο και να πληρώσει στο ακέραιο, χωρίς αστερίσκους, το αντίτιμο των απερίσκεπτων επιλογών της", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ.
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί στήριξε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή", είναι η τοποθέτηση της ομάδας ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.