Το πρωτόγνωρο "κύμα" φυγής εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων προς τη συνταξιοδότηση τα 4 τελευταία χρόνια και παράλληλα η εκρηκτική αύξηση των απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών, συγκροτούν τον "σκληρό" πυρήνα του ασφαλιστικού προβλήματος.
Το πρωτόγνωρο "κύμα" φυγής εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων προς τη συνταξιοδότηση τα 4 τελευταία χρόνια και παράλληλα η εκρηκτική αύξηση των απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών, συγκροτουν τον "σκληρό" πυρήνα του ασφαλιστικού προβλήματος.
Αυτό αποτυπώνεται στην μελέτη του ΚΕΠΕ, από την οποία προκύπτει ότι στην περίδο 2010-2014 είχαμε 860.613 νέους συνταξιούχους. Από αυτούς οι 285.969 είναι στο ΙΚΑ ενώ από το Δημόσιο συνταξιοδοτήθηκαν 233.970 υπάλληλοι.
Την ίδια ώρα σε πρωτόγνωρα ύψη βρίσκονται και οι απλήρωτες εισφορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, από τα 10 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών τα 9 δις των οφειλών είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2009, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση.
Το υπουργειο Εργασίας μέσα από την λειτουργία του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των οφειλών επιδιώκει να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.
"Η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μόλις πριν λίγους μήνες, αποτελεί μια ακόμη μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη μια συγκροτημένη παρέμβαση νοικοκυρέματος σε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο ανισότητες, διάτρητο, που "έμπαζε" από παντού", σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Το κύμα προς τη συνταξιοδότηση δεν περιορίζεται μόνο στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο, αλλά σε όλα τα ταμεία. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των συνταξιούχων και στον ΟΑΕΕ.
Τα 4 τελευταία χρόνια βγήκαν στη σύνταξη 113.103 έμποροι – βιοτεχνες και καταστηματάρχες. Το ταμείο έχει ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές που πλησιάζουν τα 7 δις, αφού λόγω της κρίσης περίπου 370.000 ασφαλισμενοι του αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.