Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 ή στα 55 έτη προτείνει η μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό.
Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 ή στα 55 έτη προτείνει η μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα η μελέτη προτείνει να μην υπάρχουν συνταξιούχοι 50 και 55 ετών και να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις κάτω των 60 ετών επειδή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι ασφαλισμενοι άνδρες στο Δημόσιο βγαίνουν στη σύνταξη στα 57 ετη, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικών που συνταξιοδοτούνται στα 50 έως και 55 έτη.
Η μελέτη αναφέρει επι λέξει ότι είναι αδιανόητο με τη δικαιολογία των προσωπικών δεδομένων, το κράτος να μην γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το MEGA από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι πάνω από 10 δις ευρώ. Ιλιγγιώδεις οφειλές στα ταμεία με 213.234 οφειλέτες να χρωστούν 10,4 δις ευρώ.
Με βάση αυτά τα στοιχεία οι περισσότεροι οφειλέτες δεν δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της κρίσης αλλά πριν από το 2009. Ειδικότερα, 176.984 οφειλέτες χρωστούσαν πριν από το 2009 και μόνο 36.250 άρχισαν να χρωστούν μετά το 2009.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνει για την κατώτατη σύνταξη 20 χρόνια δουλειάς (δηλ 6.000 ένσημα) και όχι 15 χρόνια (δηλ 4.500 ένσημα) όπως ισχύει σήμερα.
Επίσης, επισημαίνει ότι πρέπει να περικοπούν οι αναπηρικές συντάξεις, καθώς οι μισές αναπηρικές είναι για άνδρες έως 53 ετών.
Σε ό,τι αφορά στην βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού των ασφαλιστικών ταμείων προτείνει τη συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις είσπραξης οφειλών. Η συνεργασία θα αφορά στις οφειλές εκείνες για τις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι ο οφειλέτης ενώ μπορεί να πληρώσει σκόπιμα αποφευγει να το κάνει.