Έντονοι διάλογοι σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχή μέρα στη Βουλή με αφορμή τις εξελίξεις στην Αργεντινή και την ερμηνεία που δίνεται για το πως αυτές προσομοιάζουν με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Έντονοι διάλογοι σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχή μέρα στη Βουλή με αφορμή τις εξελίξεις στην Αργεντινή και την ερμηνεία που δίνεται για το πως αυτές προσομοιάζουν με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ο Γιώργος Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ το πρωί κατηγόρησε τους "Αργεντινολόγους" βουλευτές για πλήρη άγνοια δεδομένων. Είπε χαρακτηριστικά ότι "στην Αργεντινή το πρόγραμμα του ΔΝΤ έλεγε πλήρης ιδιωτικοποίηση των πάντων. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικά, τα πάντα και τελικά το έκαναν. Πλήρης απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων έγινε, καθώς και πλήρης απελευθέρωση των αγορών".
"Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;", αναρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης. Και πρόσθεσε: "Δεν θα πάρουμε από την Αργεντινολογία της ΝΔ. Να αποκτήσετε μια αίσθηση του μέτρου και να αφήσετε τον Τσίπρα γιατί τα ξέρουμε καλύτερα από εσάς".
Η απάντηση ήρθε από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγα ο οποίος επισήμανε: "Το περίφημο μακάρι να είμαστε Αργεντινή δεν το είπε ο κ. Σταθάκης, δεν θα μπορούσε να το πει με τις γνώσεις που έχει, αλλά το είπε ο κ. Τσίπρας. Όποιος προτρέπει την Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες, σε μαγκιές, χωρίς να υπολογίζει ποις μπορεί να είναι οι συνέπειες μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που είναι θλιβερές και βλέπουμε τώρα στην Αργεντινή".
Στην κόντρα παρενέβη και ο κ. Βούτσης στην ολομέλεια σήμερα, επιτιθέμενος στα κυβερνητικά στελέχη λέγοντας πως αποκρύπτουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Αργεντινή ενώ επιχείρησε να εξηγήσει ποια ήταν αυτή η ερμηνεία της φράσης του Αλ. Τσίπρα.
"Ερχόμαστε να εισηγηθούμε ότι ο μόνος δρόμος είναι να σκύβουμε το κεφάλι; Ο μόνος δρόμος είναι η προσήλωση σε αυτές τις πολιτικές που οδηγούν λαούς και χώρες σιδεροδέσμιους σε τέτοιες άθλιες καταστάσεις;", είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε ότι το 90% των οικονομικών δεικτών της Αργεντινής είναι -δυστυχώς για την Ελλάδα- καλύτερο από τους ελληνικούς.
Απαντώντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι "μπορεί να θαυμάζετε εσείς το μοντέλο της Αργεντινής" αλλά η Ελλάδα μετά το μνημόνιο έχει τριπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα από το αντίστοιχο της Αργεντινής.
"Σήμερα η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα που εσείς λέτε ότι είναι η Ελλάδα της ανέχειας, της εξαθλίωσης, έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 27.000 δολάρια. Η Αργεντινή που μας προτείνετε ως άλλο δρόμο πριν έρθω στα σημερινά έχει 10.000 δολάρια", ήταν τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.
"Ήρθαν ορισμένα γεράκια, ορισμένοι παγκόσμιοι λοποδήτες και είπαν πήραμε λοιπόν ομόλογα το 2001, ομόλογο των 40 εκατομμυρίων, να τα ξέρει αυτά ο ελληνικός λαός και ζητούσαν να πληρώσει η χώρα 1,5 δισεκατομμύριο. Και εμείς πανηγυρίζουμε, υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον τόπο και πανηγυρίζουν", ανέφερε από τη μεριά του ο Π. Κουρουπλής.
"Απορώ μετά από αυτό το πολιτικό πατατράκ πως επιστρέφετε στο ζήτημα, πως θέλετε να το επαναφέρετε", τόνισε ο κ. Καραγκούνης από τη ΝΔ απαντώντας στον κ. Κουρουπλή.
Διαξιφισμοί και στο "Πρωινό MEGA"
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαφανεί από το πρωί όταν οι κ. Βολουδάκης και Μητρόπουλος διαφώνησαν, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σ. Βούλτεψη να παρεμβαίνει.
"Η φράση του κ. Τσίπρα είναι ακόμα χειρότερη. Γιατί; Γιατί την συνέχειά της. Στην ίδια ομιλία είπε ότι η Αργεντινή είναι ένα πρότυπο εθνικής περηφάνιας που μονομερώς είπε όχι", τόνισε ο κ. Βολουδάκης.
"Τι είχε πει ο Τσίπρας; Τους είχε πει φοβάμαι ότι θα μας κάνετε χειρότερα από την Αργεντινή", απάντησε ο κ. Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Την φράση την είπε ο κ. Τσίπρας. Τώρα βέβαια προσπαθούν να πουν ότι την είπε για άλλο λόγο. Ο κ. Τσίπρας το έφερε ως πρότυπο. Είπε ξεκάθαρα ότι ήρθα να πάρω εμπειρίες από χώρες που ακολούθησαν εναλλακτικούς δρόμους και τελικώς πέτυχαν ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή. Αυτό έχει πει ο κ. Τσίπρας κ. Μητρόπουλε. Όπως και να τον ερμηνεύσετε, δεν ερμηνεύεται αυτό", είπε παρεμβαίνοντας η Σοφία Βούλτεψη.