Για τεράστια πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας με την επίτευξη πλεονασμάτων και για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2014 κάνει λόγο στην έκθεσή του το ΔΝΤ, με βάση την οποία ενέκρινε την εκταμίευση της διπλής δόσης των 3,4 δισ ευρώ.
Για τεράστια πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας με την επίτευξη πλεονασμάτων και για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2014 κάνει λόγο στην έκθεσή του το ΔΝΤ, με βάση την οποία ενέκρινε την εκταμίευση της διπλής δόσης των 3,4 δισ ευρώ.
Το Ταμείο κάνει ειδική αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν πριν θεωρηθεί ότι η σταθεροποίηση έχει ολοκληρωθεί και ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε βιώσιμο και ισορροπημένο αναπτυξιακό δρόμο.
Επιπλέον, ζητά περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με ανθεκτικά (διαρκείας) μέτρα υψηλής ποιότητας και παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας, βελτίωση στην είσπραξη φόρων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, μέτρα για την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να αναζωογονήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη η εκ των προτέρων κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με πιο ρεαλιστικές παραδοχές για τις εισπράξεις δανείων. Συν τοις άλλοις, ζητά επιπλέον την ενίσχυση του πλαισίου για την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους.
Από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Ταμείου προκύπτει, δε, ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να μην πειραχθεί το "μαξιλάρι" των 11 δισ ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το οποίο η ελληνική πλευρά υπολογίζει να καλύψει μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού. "Καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και για τη διατήρηση του αποθεματικού ασφαλείας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτα γεγονότα που ίσως προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος", τονίζει ο Ναογιούκι Σινοχάρα, Αναπληρωτής Πρόεδρος δ.σ. του ΔΝΤ.
Από τη πλευρά της η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το Φθινόπωρο, κατά τις συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό, θα γίνει διαβούλευση με τους εταίρους για τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ ο Γ. Στουρνάρας μετά από τη συνάντηση του με τον Α. Σαμαρά υπενθύμισε ότι και πέρσι η Τρόικα έπεσε έξω για τις δημοσιονομικές επιδόσεις.
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Χρέους, τόσο η Αθήνα όσο και το ΔΝΤ δείχνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων και στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για μέτρα περαιτέρω μείωσης του.