To δεύτερο μέρος της έρευνας των Financial Times με τίτλο "Πως σώθηκε το ευρώ" το οποίο και δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει τις δραματικές στιγμές που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν των ελληνικών εκλογών του 2012 και τις διεργασίες που θα μπορούσαν ακόμα και να αφήσουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.
To δεύτερο μέρος της έρευνας των Financial Times με τίτλο "Πως σώθηκε το ευρώ" το οποίο και δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει τις δραματικές στιγμές που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν των ελληνικών εκλογών του 2012 και τις διεργασίες που θα μπορούσαν ακόμα και να αφήσουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι κλήθηκαν την εποχή εκείνη να σχεδιάσουν μια "μυστική στρατηγική" με την ονομασία "Σχέδιο Ζ" και θα εξέταζαν από τη μια τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και από την άλλη θα προετοίμαζαν ένα πρόγραμμα δράσης.
Το "Σχέδιο Ζ" καταρτίστηκε από 24 αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μικρές ομάδες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρωταγωνιστές του σχεδίου ήταν ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του ευρώ, ο Μάρκο Μπούτι, γενικός διευθυντής Οικονομικών της ΕΕ, και ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι στόχος του σχεδίου ήταν να καταδείξει τις δυσκολίες πραγματοποίησης της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν "Ηράκλειο Άθλο".
Ουσιαστικά, οι τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής μιας τέτοιας επιλογής αλλά και οι δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυναν.
Είναι χαρακτηριστικό πως, αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, να κλείσουν όλες οι αυτόματες μηχανές ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) και να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα για να αποφευχθεί η μαζική φυγή κεφαλαίων.
Εκτός αυτών, πολύ σοβαρά θεωρείται ότι θα ήταν και τα νομικά προβλήματα που θα δημιουργούνταν μέσα στην ΕΕ, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι πλήρες μέλος της εσωτερικής αγορά της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του σχεδίου όμως, φαίνεται ότι είχε γίνει λεπτομερής επεξεργασία και του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το μηδέν.
Κατά τη διάρκεια της σύνταξης του σχεδίου τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα, με τρόπο ώστε να μην διαρρεύσει τίποτα που θα μπορούσε όπως υπογραμμίζει η FT, να δημιουγήσει πανικό στις αγορές. Σύμφωνα με την μαρτυρία ενός αξιωματούχου, ουδέποτε συντάχθηκε κάποιο έγγραφο του "Σχεδίου Ζ", ενώ όσοι το επεξεργάστηκαν δεν αντάλλαξαν ποτέ τους ούτε ένα email.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν στην Ευρώπη για το πρόβλημα της Ελλάδας, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς εκτιμούσε ότι "έτσι θα μπορούσε να σωθεί η υπόλοιπη Ευρώπη".
Ενημέρωσε τη Μέρκελ ο Μπαρόζο, σε σκέψεις η καγκελάριος
Ο κ. Μπαρόζο ενημέρωσε την κα Μέρκελ για την ύπαρξη του σχεδίου δυο περίπου εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Έκανε λόγο για ένα προληπτικό σχέδιο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ενέκρινε τους όρους διάσωσης και αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Κομβικής σημασία φαίνεται πως ήταν και η δεύτερη συνάντηση Μπαρόζο – Μέρκελ, αυτή τη φορά δυο περίπου εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 με την Γερμανίδα καγκελάριο να εκφράζει ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Σε αυτή την δεύτερη συνάντηση ο κ. Μπαρόζο φέρεται να την καθησυχάζει λέγοντάς της ότι ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές αλλά η Άγκελα Μέρκελ παρέμενε ανήσυχη ανταπαντώντας ότι η ρητορική του κ. Σαμαρά όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κατά του μνημονίου.
Στην πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό πλέον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μπαρόζο φέρεται να του λέει ότι πρέπει να στείλέι σαφές μήνυμα στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης και ότι οποιαδήποτε σκέψη έχει για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος θα πρέπει να υλοποιηθεί αφού πρώτα η Αθήνα θα έχει επιδείξει ξεκάθαρη πρόθεση εφαρμογής του δικού της μέρους της σύμβασης.
Μετά τις διακοπές, πήρε απόφαση υπέρ Ελλάδας η Μέρκελ
Υπογραμμίζεται ότι η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποχώρησε μετά την "υψηλού συμβολισμού επίσκεψη" της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012 καθώς φαίνεται πως η κα Μέρκελ είχε πάρει την απόφασή της, μετά τις καλοκαιρινές της διακοπές και αφού κανένας από τους συμβούλους της δεν μπορούσε να της εγγυηθεί τι θα συνέβαινε έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.
Όπως υποστηρίζει στην εφημερίδα ένας αξιωματούχος, η κα Μέρκελ άρχισε να αισθάνεται το "βάρος της ιστορίας που έπεφτε στους ώμους της" και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να της καταλογιστεί ότι ήταν αυτή, που διέλυσε πολιτικά την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την Παρασκευή πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 οι Έλληνες σήκωσαν 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας πανικό στην Αθήνα και στην Ευρώπη.
Η εφημερίδα περιγράφει τις δραματικές στιγμές το βράδυ των εκλογών του Ιούνιου του 2012, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος αναφέρει ότι παρέμεινε στο γραφείο του το βράδυ των εκλογών προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα πιθανό σοκ των αγορών.
"Ο κίνδυνος ήταν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα επέτρεπε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υποστηρικτικής στο νέο οικονομικό πρόγραμμα", ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος.
Για παρασκήνιο που θυμίζει το παλάτι της δεκαετίας του '60 με τον Μπαρόζο στη θέση της Φρειδερίκης, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
"Αυτό που βγαίνει είναι ότι υπάρχει ένα απίστευτο παρασκήνιο που θυμίζει παλάτι της δεκαετίας του '60 αυτό φαίνεται και σε θέση Φρειδερίκης ήταν ο κ. Μπαρόζο αλλά για να αποδεχθεί κάποιος τις πιέσεις του παλατιού, του ευρωπαλατιού πρέπει να έχει και πολιτική ηγεσία που να θέλει να τις δεχθεί αυτές τις πιέσεις", τόνισε.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν επέβαλαν οι Βρυξέλλες τον Παπαδήμο
Στο μεταξύ μιλώντας στο STAR, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν πρόσωπο που προτάθηκε από το Γιώργο Παπανδρέου και δεν επεβλήθη από τις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε προηγούμενο δημοσίευμα των FT.
"O κ. Παπανδρέου όταν συμφώνησε μετά τις Κάννες με τον κ. Σαμαρά να κάνουν από κοινού κυβέρνηση και πήραν και τον κ. Καρατζαφέρη και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο κ. Παπανδρέου διάλεξε τον πρωθυπουργό που ήθελε. Στην αρχή σκέφτηκε τον κ. Διαμαντούρο, μετά τον κ. Ρουμελιώτη, μετά πρότεινε τον Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος δεν δέχθηκε και μετά όπως θυμάστε πρότεινε τον κ. Πετσάλνικο. Και τελικώς αποφάσισε τον κ. Παπαδήμο, του τον επέβαλλε ο κ. Μπαρόζο; Ή του τον επέβαλλε η CIA;", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.