Άγνωστες πτυχές για το δραματικό παρασκήνιο της συνόδου κορυφής στις Κάννες το 2011, όπου ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδίασε τους εταίρους με την πρότασή του για δημοψήφισμα, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Financial Τimes".
Άγνωστες πτυχές για το δραματικό παρασκήνιο της συνόδου κορυφής στις Κάννες το 2011, όπου ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδίασε τους εταίρους με την πρότασή του για δημοψήφισμα, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Financial Τimes".
Στο φως έρχονται ο ρόλος Σαρκοζι, αλλά και η παρέμβαση Μπαρόζο προς Σαμαρά και Βενιζέλο για να μην γίνει το δημοψήφισμα και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενοτητας. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ότι η Άγκελα Μέρκελ έκλαψε όταν την πίεσαν Ομπάμα και Σαρκοζί να πληρώσουν οι Γερμανοί για να σωθεί το ευρώ.
Σύμφωνα με τους "FT", το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί είχε συγκαλέσει μυστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της Μέρκελ, της Λαγκάρντ, του Βάν Ρομπάι και του Μπαρόζο, με θέμα τη χάραξη της στρατηγικής για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Λίγο μετά, ο Σαρκοζί παρουσίασε το σχέδιό του, έξι σημείων, υπαγορεύοντας στον Γιώργο Παπανδρέου ότι το ερώτημα του επικείμενου δημοψηφίσματος θα πρέπει να "αφορά μόνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των "FT", ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε πως θα είναι καλύτερα για την Ευρωζώνη να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ η Μέρκελ εμφανιζόταν προβληματισμένη.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, πρόσωπο-κλειδί στις Κάννες είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εν αγνοία των υπολοίπων, τηλεφώνησε από το ξενοδοχείο του στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος -σύμφωνα με τους "FT"- "είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν τώρα πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάτι που είχε επίμονα αποφύγει για μήνες, ελπίζοντας ότι θα κατακτήσει μόνος του την πρωθυπουργία".
Με βάση πάντα το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κ. Μπαρόζο άρχισε τότε να συζητά με τους συνεργάτες του πιθανά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωθυπουργία σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με το πρώτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι να είναι αυτό του Λουκά Παπαδήμου.
Λίγο πριν τελειώσει η σύσκεψη, ο κ. Μπαρόζο μίλησε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με τους "FT" που αναφέρουν στο σχετικό δημοσίευμα: "Ο κ. Σαρκοζί έληξε τη συνάντηση ξανα-διαβάζοντας το σχέδιο έξι σημείων που είχε ετοιμάσει, ζητώντας από τον κ. Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να λάβει μια απόφαση, ενώ ο κ. Μπαρόζο τράβηξε παραδίπλα τον κ. Βενιζέλο. 'Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα', του είπε ο κ. Μπαρόζο. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως".
Ενδεικτική του ψυχροπολεμικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί στη Σύνοδο των Καννών ήταν η στιγμή που -όπως γράφουν οι "FT"- που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έβαλε τα κλάματα μπροστά στον Ομπάμα, τον Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους, όταν της ζητήθηκε να συνεισφέρει πολύ μεγαλύτερα ποσά ως εγγυήσεις στα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης, κάτι που δεν της επιτρέπει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι ηγέτες συζητούσαν πιθανή προσφυγή της Ιταλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Αυτό που μου ζητάτε δεν είναι δίκαιο. Δεν μπορώ να αποφασίσω, αγνοώντας τη Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα. (…) Δεν πρόκειται ν'αναλάβω τέτοιο ρίσκο χωρίς να πάρω κάτι από την Ιταλία. Δεν πρόκειται ν'αυτοκτονήσω" φέρεται να δήλωσε στους συνομιλητές της η Μέρκελ.
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σκωπτικά πως "για τη συνάντηση των Καννών στις αρχές Νοεμβρίου 2011 έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών" και τονίζει πως "όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά".
Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι" τονίζει σε δική του ανακοίνωση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.