Κλαίγοντας υπερασπίστηκε τον εαυτό του στην Ολομέλεια της Βουλής ο προφυλακισμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας. Νωρίτερα ο επίσης προφυλακισμένος, Γιώργος Γερμενής εμφανίστηκε προκλητικός και έκανε λόγο για πολιτικούς κρατουμένους.
Υπέρ της άρσης ασυλίας τόσο των βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γ. Γερμενή και Νίκου Μίχου αλλά και των πρώην βουλευτών του κόμματος, Χρ. Αλεξόπουλου και Στ. Μπούκουρα ψήφισε η Βουλή.
Για τους βουλευτές Μίχο και Γερμενή, 197 βουλευτές είπαν "ναι" στην άρση ασυλίας, 16 "όχι" και 7 "παρών". Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου υπήρξαν 183 "ναι", 25 "κατά" και 12 "παρών", ενώ για τον Στάθη Μπούκουρα 182 "ναι", 26 "όχι" και 12 "παρών".
Συνολικά, όχι ψήφισαν όλοι οι χρυσαυγίτες βουλευτές ενώ όχι και παρών ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Για τους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, όχι στην άρση ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές Τ. Ιακωβίδου και Α. Μαρίνος από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής, Γ. Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ ενώ ο κ. Κακλαμάνης ψήφισε όχι μόνο για τον Μπούκουρα.
Για τους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, παρών στην άρση της ασυλίας τους ψήφισαν οι βουλευτές Χ. Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Η. Βλαχογιάννης και Δ. Κυριαζίδης από τη ΝΔ, Θ. Παραστατίδης και Πάρις Μουτσινάς από τους ΑΝΕΛ, o B. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ ενώ παρών μόνο για τον κ. Αλεξόπουλο ψήφισε ο Απ. Κακλαμάνης.
Ο Μπούκουρας έκλαψε αλλά δεν κατήγγειλε τη Χρυσή Αυγή
Έντονα φορτισμένος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και προφυλακισμένος στις φυλακές Ναυπλίου, Στάθης Μπούκουρας για να υπερασπιστεί τον εαυτό του αναφορικά με το αίτημα για νέα άρση της ασυλίας του.
Διατηρώντας ουδέτερη στάση για το βαρύ κατηγορητήριο της οργάνωσης και δίχως σε κανένα σημείο να καταγγέλει ανοιχτά τις εγκληματικές της ενέργειες, περιορίστηκε να πει ότι ο ίδιος δεν είναι ναζιστής και ότι το 1981 ήταν ΠΑΣΟΚ.
Αφού ανέλυσε τεχνικά θέματα σχετικά με τον οπλισμό που είχε βρεθεί στο σπίτι του ξέσπασε σε λυγμούς σταματώντας αρκετές φορές την ομιλία του. Επικαλούμενος τα παιδιά του είπε πως τα βλέπει ελάχιστα στη φυλακή και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να τους εξηγήσει για ποιον λόγο βρίσκεται εκεί.
Ο ίδιος δήλωσε πατριώτης και όχι φασίστας ή ναζί και είπε ότι "έτυχε" να γίνει βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Τόνισε δε πως κρατιέται όρθιος στη φυλακή με ψυχοφάρμακα καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντέξει.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά και όταν ξέσπασε σε κλάματα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής γελούσαν στα έδρανά τους, ενώ όταν κατέβηκε από το βήμα τον χειροκρότησαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ η Ραχήλ Μακρή, ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Παύλος Χαϊκάλης τον χαιρέτησαν δια χειραψίας.
Αμέσως μετά ο κ. Μπούκουρας κάθισε δίπλα στον Χρ. Αλεξόπουλο όπως και από την αρχή της συνεδρίασης στα κεντρικά έδρανα της Βουλής και σε αρκετή απόσταση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Γ. Γερμενής: Είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι
Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γ. Γερμενής, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικούς κρατουμένους που μπαίνουν στη Βουλή με χειροπέδες.
Ο ίδιος κατηγόρησε την ανακρίτρια κ. Κλάπα ότι τον έστειλε στη φυλακή επειδή ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Μου απάντησε δεν χρειάζεται κ. Γερμενή να έχετε κάνει κάποιο αδίκημα εσείς ο ίδιος αρκεί που είστε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, αυτό μου είπε η κ. Κλάπα".
Ο ίδιος εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, λέγοντας πως θα τον θυμάται καλα τόσο ο ίδιος όσο και οι οικογένειες που έχει ταλαιπωρήσει και πρόσθεσε: "Ο λαός θα σας έχει στον κάδο των αχρήστων".
Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γ. Γερμενής καθόταν στα έδρανα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής παρά το πλευρό του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ όποιος βουλευτής του κόμματος έμπαινε στην αίθουσα έσπευδε να τον χαιρετίσει. Αμέσως μετά την ομιλία του οι ΚΟ της Χρυσής Αυγής σηκώθηκε όρθια και τον χειροκρότησε.
Χρ. Αλεξόπουλος: Δεν μπορούσα να σταματήσω τις παρανομίες
Ο παραιτηθείς από τη Χρυσή Αυγή, βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος διαχώρισε πλήρως τη θέση του από την οργάνωση, μιλώντας ευθέως για τις εγκληματικές της δράσεις και τονίζοντας πως δεν αποτελούσε μέλος του πολιτικού συμβουλίου ή της κεντρικής επιτροπής της Χρυσής Αυγής, όπου χαρασσόταν η γραμμή του κόμματος ενώ πρόσθεσε:
"Παρατηρούσα με τους υπόλοιπους πολίτες μια σειρά από παράνομες ενέργειες στις οποίες συμμετείχαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αυτές που λίγο πολύ βλέπαμε όλοι. Δεν είχα τη δυνατότητα ούτε να σταματήσω, ουτε πολύ περισσότερο να τις ελέγξω. Ωστόσο ήδη εσωτερικά είχα διαμορφώσει τους μάχιμους όρους της αποστασιοποίησής μου από μια πρακτική που θεωρώ ότι αμαυρώνει τις αξίες του πατριωτισμού".
Απαντώντας σε εκείνους που αναφέρουν ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί πολύ νωρίτερα ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι το είχε σκεφτεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά φοβήθηκε για την ασφάλεια τη δική του και της οικογένειάς του.
Είπε μάλιστα ότι το βίντεο που δημοσιοποίησε η Χρυσή Αυγή με τον Ηλία Κασιδιάρη να συνομιλεί με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι υπήρχε κρυφή ατζέντα της κομματικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής την οποία απέκρυπτε επιμελώς από τους υποστηρικτές ή απλά μέλη του κόμματος και βουλευτές της.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Μπαρμπαρούσης και Ζαρούλια – των οποίων η βουλευτική ασυλία έχει αρθεί ήδη – κουνούσαν προς το μέρος του χαρτονομίσματα των 10, 20 και 50 ευρώ λέγοντάς του ότι "λαδώθηκε".
Ν. Μίχος: Δεν μετανιώνω για τίποτα
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για πολιτική δίωξη και δήλωσε πως δεν μετανιώνει για τίποτα, ενώ πρόσθεσε: "Εμείς προσκυνάμε μόνο την ελληνική σημαία και δεν παίρνουμε εντολές. Παίρνουμε εντολές μόνο από τον λαό μας".
Είπε μάλιστα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ποτέ.
Τα μέτρα ασφαλείας στο κοινοβούλιο ήταν αυστηρά από το πρωί, τόσο στους διαδρόμους όσο και στην ολομέλεια. Οι προφυλακισμένοι βουλευτές εισήλθαν στο γκαράζ από την οδό Αμαλίας και πήγαν στην πίσω μεριά του κοινοβουλίου από όπου μπήκαν στην ολομέλεια. Ο Γερμενής εισήλθε από την δεξιά πόρτα και ο Μπούκουρας από την κεντρική και μετά έφυγαν με τον ίδιο τρόπο για να μεταφερθούν στις φυλακές Ναυπλίου και Κορυδαλλού.
Η Βουλή απαγόρευσε μέχρι το τέλος της διαδικασίας την είσοδο πολιτών στη Βουλή και τα θεωρεία για να αποτρέψει ένα επικοινωνιακό σόου της ΧΑ η οποία και είχε ζητήσει περισσότερες από 40 άδειες πολιτών για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.
Την απαγόρευση κατήγγειλε ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλώντας για "χούντα" ενώ για ατόπημα έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.