Παρεμβάσεις για να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του έκτακτου βοηθήματος που διανέμεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για να μην υπάρξουν αδικίες, ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που οι αιτήσεις υποβάλλονται με ρυθμό περισσότερες από 100.000 την ημέρα.
Παρεμβάσεις για να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του έκτακτου βοηθήματος που διανέμεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για να μην υπάρξουν αδικίες, ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που οι αιτήσεις υποβάλλονται με ρυθμό περισσότερες από 100.000 την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι έως το τέλος του μήνα οι αιτήσεις θα έχουν σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου.
Ήδη έχουν υποβληθεί 345.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 85.000 έγιναν δεκτές και οι δικαιούχοι θα εισπράξουν συνολικά 65 εκατ. ευρώ έως τις 10 Μαϊου.
Άλλες 130.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή, ενώ άλλες περίπου 130.000 έχουν απορριφθεί κυρίως λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων.
Έχοντας λάβει γνώση των αλλεπάλληλων ερωτημάτων για ειδικές κατηγορίες δικαιούχων -όπως οι άνεργοι και οι φιλοξενούμενοι- αλλά και όσοι την περασμένη χρονιά έπεσαν κάτω από τα εισοδηματικά όρια, τους οποίους το σύστημα δεν μπορεί ακόμα να εντοπίσει αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών έλεγε χαρακτηριστικά ότι "η βούληση να μοιραστούν 525 εκατ. ευρώ ισχύει και θα μοιραστούν όλα", προσθέτοντας πως "δεν θα επιστρέψει ούτε μισό ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό".
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται κατ' αρχήν να εφαρμοστεί "μοντέλο" ανάλογο με τους ενστόλους. Έτσι, το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ δεν θα είναι απόλυτο και θα προβλεφθεί απομείωση των 500 ευρώ του βασικού επιδόματος για όσους κινούνται στη ζώνη 6.000- 6.500 ευρώ, με κόστος που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, μετά από τις 30 Ιουνίου θα γίνει δεύτερο "ξεκαθάρισμα" των αιτήσεων που απορρίπτονται, χωρίς όμως αυτό το ξεκαθάρισμα να περιοριστεί στη κατηγορία των ανέργων. Ως βασική πηγή άντλησης νέων στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2014, των οποίων η υποβολή θα έχει ολοκληρωθεί.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων για την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων, η οποία όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας, αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τη κυβέρνηση.