Θερμής υποδοχής έτυχε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά από 4 χρόνια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έδωσε αργά χθες το βράδυ τη σύνθεση των επενδυτών που αγόρασαν το πενταετές ελληνικό ομόλογο.
Θερμής υποδοχής έτυχε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά από 4 χρόνια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έδωσε αργά χθες το βράδυ τη σύνθεση των επενδυτών που αγόρασαν το πενταετές ελληνικό ομόλογο.
Η "Wall Street Journal" κάνει λόγο για αποχαιρετισμό στην έξοδο από το ευρώ, το λεγόμενο Grexit, όμως ο πιο… γλαφυρός απ' όλους ήταν ίσως ο παρουσιαστής του αμερικανικού CNN Ρίτσαρντ Κουέστ, ο οποίος χτυπώντας ένα καμπανάκι στο στούντιο, τόνισε:
"Γι' αυτό το νέο όντως αξίζει να χτυπήσω καμπανάκι. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Η Αθήνα άντλησε πάνω από 4 δισ. δολάρια. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από τη διάσωση του 2010. Η ελληνική κυβέρνηση πούλησε πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%. Η ζήτηση ήταν εφτά φορές μεγαλύτερη από την προσφορά, φτάνοντας στα 28 δισ. δολάρια σχεδόν".
Η παρουσιάστρια του γερμανικού ZDF μετέδωσε την είδηση ως εξής:
"Καλησπέρα! 'Είμαστε πάλι εδώ' πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια η χώρα που περνά κρίση δανείστηκε χρήματα από τις αγορές κεφαλαίου. Η διάθεση των ελληνικών κρατικών ομολόγων πήγε μάλιστα καλά. Οι Έλληνες το γιορτάζουν ως 'μεγάλη επιστροφή' ".
Η Royal Bank of Scotland βλέπει ότι έρχονται αναβαθμίσεις, ενώ περιμένει άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων μέσα στο έτος, ενώ η Fitch, αν και θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δείχνει πρόοδο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα παραμένουν και είναι ασαφές πόσο βιώσιμη θα είναι η πρόσβαση στην αγορά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι επενδυτές που αγόρασαν το πενταετές ελληνικό ομόλογο είναι Ευρωπαίοι εκτός Μεγάλης Βρετανίας σε ποσοστό 31%, Βρετανοί κατά 47% και επενδυτές από τον υπόλοιπο κόσμο κατά 15%, ενώ το 7% κατέληξε σε Έλληνες επενδυτές, κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες, αφού τράπεζες και ταμεία αποκλείστηκαν της διαδικασίας.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων, το 49% είναι θεσμικοί διαχειριστές κεφαλαίων, το 4% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 33% επενδυτικά επιθετικά κεφάλαια, τα αποκαλούμενα και hedge funds και το 14% τράπεζες.
Η πρεμιέρα του νέου ελληνικού ομολόγου στις αγορές ξεκίνησε με πωλήσεις από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, οι οποίες ανέβασαν το επιτόκιο από το 4,95 στο 5,13%. Ωστόσο, πηγές της αγοράς θεωρούν αυτές τις κινήσεις αναμενόμενες τις πρώτες ημέρες, καθώς τα hedge funds ποντάρουν στο γρήγορο κέρδος.
Την ίδια ώρα, από την αντιπολίτευση συνεχίσουν να εξαπολύουν πυρά, με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση, να υποστηρίζει ότι η έξοδος στις αγορές γίνεται με τα ίδια επιτόκια και με μεγαλύτερο χρέος από ό,τι πριν το Μνημόνιο τονίζοντας ότι στόχος ήταν να επιβληθούν οι πολιτικές του μνημονίου στη χώρα.
Για το ίδιο θέμα ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προέβλεψε μιλώντας στο "Αχελώος TV" ότι "η ανάκαμψη θα είναι μικρή, θα είναι ασθενική και πολύ σύντομα θα έχουμε νέο κύκλο κρίσης".