Λήγει αύριο, Παρασκευή, η προθεσμία για χιλιάδες δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους και μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για να σώσουν το σπίτι τους, την ώρα που τα "κόκκινα" δάνεια έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 70 δισ.
Λήγει αύριο, Παρασκευή, η προθεσμία για χιλιάδες δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους και μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για να σώσουν το σπίτι τους, την ώρα που τα "κόκκινα" δάνεια έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 70 δισ. και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, το ένα στα τέσσερα στεγαστικά είναι "κόκκινο", αλλά και το 45% το καταναλωτικών δανείων δεν εξυπηρετούνται.
Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, νέα παράταση για τη… "σωτηρία" της κύριας κατοικίας δεν αναμένεται να δοθεί και έτσι όσοι δεν καταθέσουν αιτήσεις για υπαγωγή στη νέα νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων από την πλευρά των τραπεζών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ζανιάς, πάντως, τόνισε ότι η αυριανή ημερομηνία είναι καταληκτική μόνο για εκείνους είχαν στα χέρια τους εντολές πληρωμών και πως για όσους από εδώ και πέρα λάβουν μια τέτοια εντολή, ο χρόνος θα αρχίζει να μετρά από τότε και θα έχουν μπροστά τους 2 μήνες για να προστατεύσουν και εκείνοι την κύρια κατοικία τους.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δανειολήπτες που έχουν ήδη κατασχετήρια στα χέρια τους είναι περίπου 25.000 και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα το πρωί στα γκισέ των τραπεζών είχαν προσέλθει περίπου 16.000 εξ αυτών, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που μιλούσαν για 8.000 έως 10.000. Το ΥΠΑΝ εκφράζει ικανοποίηση για το νούμερο αυτό, εκτιμώντας ότι ο νόμος λειτούργησε, καθώς οι εν λόγω δανειολήπτες είχαν σταματήσει να πληρώνουν.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβεας συμβουλεύει τους δανειολήπτες να μην αποχωρούν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών αν δεν γίνει δεκτή η αίτησή τους, ακόμη κι αν οι τράπεζες ζητούν επιπλέον στοιχεία, να φροντίζουν μάλιστα να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Στο μεταξύ, η συζήτηση για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς που εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 φαίνεται πως έστειλε χιλιάδες πολίτες στα Ειρηνοδικεία της χώρας προκειμένου να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.
Έτσι, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, το 2013:
Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας κατατέθηκαν 9.600 αιτήσεις ενώ το 2012 είχαν κατατεθεί 7.500
Στο σύνολο της χώρας οι αιτήσεις το 2013 έφτασαν τις 32.500, χωρίς ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ
Συνολικά από την εφαρμογή του Νόμου οι αιτήσεις φαίνεται ότι αγγίζουν τις 90.000.
Παρά πάντως το γεγονός ότι στην Αθήνα τουλάχιστον έχουν προστεθεί επιπλέον τμήματα, δικάσιμος ορίζεται τον Νοέμβριο του 2019.
"Φρένο" στο ρυθμό αύξησης των "κόκκινων" δανείων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ το τρίτο τρίμηνο του 2013 άγγιξαν το 31,2%του συνολικού χαρτοφυλακίου, θα επιχειρήσει να βάλει το Συμβούλιο διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους -το οποίο συνεδρίασε σήμερα- βάζοντας τις βάσεις για μια νέα γενιά ρυθμίσεων που θα είναι προσαρμοσμένες στις δυνατότητες κάθε δανειολήπτη.