Νέο γύρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η διάταξη για την ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέσυρε από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για να την επανακαταθέσει λίγες ώρες αργότερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου του.
Νέο γύρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η διάταξη για την ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέσυρε από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για να την επανακαταθέσει λίγες ώρες αργότερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου του.
Το υπουργείο προωθεί την τροπολογία, που δεν επιτρέπει στους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με βάση την αποφαση του ΣτΕ που κατήργησε το νομό Ραγκούση, κρίνοντας ότι το δικαίωμα αυτό σύμφωνα με το Σύνταγμα συνδέεται μόνο με τους Έλληνες πολίτες και επομένως δεν μπορούσε να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, παρά εφόσον υπήρχε συνταγματική αναθεώρηση.
Η επανακατάθεση της επίμαχης τροπολογίας στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ -που θα θεσπίζει τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισήχθη σήμερα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή- έγινε προκειμένου οι συνταγματολόγοι να ενημερώσουν τη Βουλή για την αναγκαιότητα ή μη της ρύθμισης.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση, υπάρχει κίνδυνος οι εκλογές να κριθούν παράνομες στα δικαστήρια και να ακυρωθούν.
"Εάν δεν προσαρμόσουμε τη νομοθεσία μας στην απόφαση του ΣτΕ και κάνουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την επομένη κάποιος πολίτης θα προσφύγει, θα ακυρώσει τη διαδικασία και θα ξαναπάμε σε εκλογές, φέροντας αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, που τώρα δεν θέλετε" τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχελάκης.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι αν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος Δικαίου, πρέπει να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση και Στάθη Παναγούλη, με τον τελευταίο να τονίζει: "Χθες ο Μιχελάκης απέσυρε την τροπολογία. Σήμερα έχουμε καινούργια τροπολογία. Πού είναι; Τι είμαστε; Καφετζούδες να ξέρουμε τι λέει η τροπολογία; Είμαστε στην Ελλάδα και όχι στην Ουγκάντα".
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και ανακοίνωση για το θέμα, σημειώνοντας ότι "η αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές συνιστά μια ξεκάθαρη προσπάθεια επιβολής της ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση".
"Οι δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ είναι προσχηματικές, στο βαθμό που η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμάσει νόμο και να τον φέρει σε δημόσιο διάλογο, ο οποίος να μην έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ και να προβλέπει για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη χώρα μας το ίδιο δικαίωμα με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες" καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επιμονή της κυβερνησης να φέρει την τροπολογία στη Βουλή αντέδρασε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:
"Η επανακατάθεση στη Βουλή αναλλοίωτης της τροπολογίας που στερούσε από τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή και με το κριτήριο αυτό θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις".