Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στον χώρο του εμπορίου που δεν πληρώνονται στην ώρα τους και λαμβάνουν τις αποδοχές τους με πολλούς μήνες καθυστέρηση.
Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στον χώρο του εμπορίου που δεν πληρώνονται στην ώρα τους και λαμβάνουν τις αποδοχές τους με πολλούς μήνες καθυστέρηση.
Οξύ είναι το πρόβλημα στον κλάδο του εμπορίου, όπου -σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων- οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι ακόμα και ενάμιση χρόνο, με τους επιχειρηματίες να επικαλούνται πτώση τζίρου και φορολογικές επιβαρύνσεις για να καθυστερούν την καταβολή των μισθών.
"Έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από 2 έως και 15 μήνες. Αυτοί οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 200.000-300.000 στον τομέα του εμπορίου. Αυτή είναι η κατάσταση, εκεί έχουμε οδηγηθεί" τονίζει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για "για μεσαίωνα για τους εργαζόμενους".
Ο χώρος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου έχει δεχθεί σοβαρότατα πλήγματα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης και της μείωσης της κατανάλωσης, ταυτόχρονα όμως καταγράφεται και ως ο χώρος με έντονη παραβατικότητα σε ό,τι αφορά στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Ακόμη και εκείνοι που πληρώνονται τακτικά, πάντως, έχουν δει τις αποδοχές τους να μειώνονται με δραματικό ρυθμό. Πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών επισημαίνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ήταν ο κατώτατος μισθός στη χώρας να αντιστοιχεί στο 75% του πραγματικού κατώτατου μισθού της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με την έρευνα στην περίοδο 2009-2013, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 29%.
Την ίδια ώρα, στην έκθεση Ιανουαρίου του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνεται ότι 1 στους 2 Έλληνες βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, με ετήσιο μικρότερο από 4.871 ευρώ.