"Δηλητηριώδης" ήταν ο υπαινιγμός του Eurostat, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα είναι υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς να κάνουν λόγο για ποσό - έκπληξη, πέρα από κάθε προσδοκία.
"Δηλητηριώδης" ήταν ο υπαινιγμός του Eurostat, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα είναι υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς να κάνουν λόγο για ποσό – έκπληξη, πέρα από κάθε προσδοκία.
Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη γερμανική "Bild" τόνισε: "Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς νέο δάνειο".
Ο επικεφαλής της Eurostat αμφισβήτησε σήμερα τις ελληνικές εκτιμήσεις, κάνοντας λόγο για πρόωρες εικασίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013. "Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο", λέει ο Β. Ραντερμάχερ.
Πριν από λίγο απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ότι η Αθήνα τηρεί κατά γράμμα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. "Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως με τα στοιχεία και τους κανόνες που υπάρχουν και θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που το υπολογίζουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι πολύ περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει το Eurostat". Πρόσθεσε δε ότι υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα περί αυτού.
Το θέμα ετέθη και στη σύσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: "Περιμένουμε να οριστικοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία τα οποία θα επιβεβαιώσει και η Eurostat ενώ θα επικυρωθούν και από την τρόικα".
Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι πληροφορίες από το Βερολίνο για σχέδιο χρηματοδότησης έως και 20 δισ ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τη πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", πέρα από την επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων και τη μείωση επιτοκίων, στο τραπέζι παραμένουν και άλλα σενάρια για την οριστική επίλυση του προβλήματος Χρέους.
Πρόκειται για το "κούρεμα" της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Όσον αφορά στο σχέδιο που επεξεργάζεται το Βερολίνο, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του Χρέους μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης.
"Η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τον στόχο της μείωσης του Χρέους στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επέβαλε το ΔΝΤ. Πράγμα που της επιτρέπει να δώσει βάρος στην ενίσχυση του ΑΕΠ και μέσω αυτής να πετύχει τον στόχο", υπογραμμίζει Κοινοτικός αξιωματούχος.