Αυστηρή κριτική στη στάση και στις έως τώρα εκτιμήσεις της Τρόικας άσκησε ο Γ. Στουρνάρας από το βήμα διεθνούς συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν υιοθετηθεί οι δημοσιονομικές συστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών στην αρχή της αξιολόγησης, θα γινόταν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Εν αναμονή των επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, την ελπίδα ότι οι εντυπωσιακές δημοσιονομικές επιδόσεις του 2013 θα κάμψουν τις πιέσεις που συνεχίζουν να ασκούν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην γερμανική εφημερία "Frankfurter Allgemeine Zeitung", το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα αλλά και στις κρίσιμες συζητήσεις για το χρηματοδοτικό "κενό" και τη περαιτέρω μείωση του Χρέους. "Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ο ισολογισμός μας είναι θετικός. Το πλεόνασμα βρίσκεται στο 1% του ΑΕΠ. Και το πρωτογενές πλεόνασμά μας για το 2013 είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν", αναφέρει ο υπουργός.
Με φόντο τα σενάρια και τις πληροφορίες για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως και στα 50 έτη αλλά και για τη χορήγηση νέου μικρού δανείου, ο Γ. Στουρνάρας, στη γραμμή του Πρωθυπουργού, δηλώνει αφενός ότι το χρηματοδοτικό "κενό" θα είναι πολύ μικρότερο αφετέρου ότι μπορεί να καλυφθεί και χωρίς νέο δάνειο. "Έχουμε αρκετά χρήματα. Εάν όλα πάνε καλά και τηρηθούν οι δεσμεύσεις, δεν θα υπάρχει το κενό 10-20 δισεκατομμυρίων, για το οποίο μιλάει ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε", πρόσθεσε σχετικά.
Επιχειρώντας, δε, να στείλει μήνυμα τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τη Τρόικα εν όψει των ευρωεκλογών, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι απομένει ένα πολύ μικρό αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα έως ότου οι πολίτες αρχίσουν να νιώθουν τη βελτίωση και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται μάχες για δευτερεύοντα θέματα. "Δεν πρέπει να δίνουμε μάχες οι οποίες θα κατέστρεφαν μονομιάς όλες τις επιτυχίες προηγούμενων μαχών. Όταν δίνεις μια μάχη που αξίζει, πχ. για δημοσιονομικά μέτρα, τότε είναι εντάξει. Να δώσεις όμως μια μάχη για ένα δευτερεύον δομικό θέμα, αυτό είναι ανοησία. Ρεαλισμό και ευελιξία, αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα", υπογραμμίζει.
Παράλληλ, ο ίδιος άσκησε αυστηρή κριτική στη στάση και στις έως τώρα εκτιμήσεις της Τρόικας από το βήμα διεθνούς συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν υιοθετηθεί οι δημοσιονομικές συστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών στην αρχή της αξιολόγησης, θα γινόταν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Στο μεταξύ, το "παζάρι" με τη Τρόικα για το δημοσιονομικό "κενό" της διετίας 2014- 2015 δυσχεραίνουν οι αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όπως η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, που έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΕΤΗΔΕ.
Πλέον, το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια και εάν δεν αλλάξει η απόφαση, τότε τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.