Η ύπαρξη της τρόικα ήταν αναγκαία για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, επισήμαναν οι δυο ευρωβουλευτές Κάρας και Νγκοκ που διευρευνούν τα πεπραγμένα της τρόικα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο, τονίζοντας όμως ότι έγιναν λάθη και ότι ελήφθησαν αποφάσεις "με το πιστόλι στον κρόταφο".
Η ύπαρξη της τρόικα ήταν αναγκαία για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, επισήμαναν οι δυο ευρωβουλευτές Κάρας και Νγκοκ που διευρευνούν τα πεπραγμένα της τρόικα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο, τονίζοντας όμως ότι έγιναν λάθη και ότι ελήφθησαν αποφάσεις "με το πιστόλι στον κρόταφο".
Το ζητούμενο τώρα, είπαν οι ευρωβουλευτές, δεν είναι να αναζητούμε αποδιοπομπαίο τράγο, αλλά να δούμε τα λάθη της τρόικα και τι θα γίνει στο μέλλον.
Μιλώντας σε επιτροπή της ελληνικής Βουλής, ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας είπε πως βασικός τους στόχος "είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της τρόικα". "Είμαστε εδώ -τόνισε- για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό Κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της τρόικα. Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι να επικρίνουμε, αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον".
Ο ίδιος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που προηγήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, επισήμανε πως "η τρόικα ήταν απαραίτητη", γιατί "η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει από μόνη της την κρίση, χωρίς τα σωστά εργαλεία". "Γι' αυτό -είπε- και βρήκαμε κάποιες ενδιάμεσες λύσεις. Αυτό είναι το έργο μας αυτή τη στιγμή και πρέπει να μαθαίνουμε παράλληλα".
"Θέλουμε να βελτιώσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν στην Ευρώπη και για άλλες αποφάσεις της τρόικα" ανέφερε από την πλευρά του στην επιτροπή της Βουλής ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ.
Ο ίδιος σε άλλη δήλωσή του τόνισε: "Δεν συμφωνούμε υποχρεωτικά με τη δράση της τρόικα. Προσωπικά, έχω τις αμφιβολίες μου για πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συνάδελφοί μου έχουν διάφορες απόψεις".
Κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή, οι εκπρόσωποι της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου άκουγαν επί δύο ώρες τους βουλευτές να τους αναφέρουν τα λάθη, τις παραλείψεις και τις υπερβολικές απαιτήσεις των τροϊκανών τα χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: "Δεν υπαρχει προοπτική, δεν υπαρχει φως στην άκρη του τούνελ. Μην ακούτε αυτα που λενε για το πλεόνασμα. Και φέτος θα έχουμε έλλειμμα. Το Κοινοβούλιό μας δεν λειτουργεί, λειτουργεί μονο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν αποφασίζουν οι βουλευτές, αποφασίζει η τρόικα".
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, προαναγγέλλει εξεταστική επιτροπή στην επόμενη Βουλή, για να διερευνηθούν οι ευθύνες των προσώπων που χειρίστηκαν την ελληνική κρίση.
Aπαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος είπε στους ευρωβουλευτές: "Στην επίσκεψη που θα κάνετε του χρόνου, εάν δεν υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας, δεν θα βρείτε τα πράγματα καλύτερα, θα τα βρείτε χειρότερα".
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Καρας για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο στο πλαίσιο των ερευνών της επιτροπής για τον ρόλο της τρόικα. Είπε σχετικά: "Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσιπρα. Εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτούσαμε ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα. Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω".
Οι κ. Κάρας και Νγκοκ επισκέφθηκαν το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους στην Αθήνα θα συναντήσουν, μεταξύ άλλων, και τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και τα προεδρεία επιτροπών της ελληνικής Βουλής.
Nα σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει δημόσια ότι η διαπίστωση περί λαθών της τρόικα από πλευράς Ευρωβουλής έρχεται εκ των υστέρων και πως όταν ο ίδιος είχε πει στην αρχή του πρώτου μνημονίου ότι η συνταγή δεν αποδίδει και ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν λάθος, τότε δεν είχε βρει και πολλούς συμμάχους.