Την ελπίδα του η χρονιά που φεύγει να είναι η τελευταία υφεσιακή χρονιά για την ελληνική κοινωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Την ελπίδα του η χρονιά που φεύγει να είναι η τελευταία υφεσιακή χρονιά για την ελληνική κοινωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
"Η θετική προοπτική που ήδη διαφαίνεται, είναι ότι τελειώνει η εποχή της τρόικας όπως την ξέρουμε και μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση αυστηρών ελέγχων που όμως δεν θα έχουν χαρακτηριστικά εμμονών αλλά θα υπόκεινται σε θεσμικούς ορθολογικούς κανόνες. Τους επόμενους μήνες, άλλωστε, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι απολύτως αναγκαία για να αρθεί κάθε αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να ξεκινήσει η ανοδική πορεία", είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
Συμπλήρωσε ότι "οι εταίροι μας έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συμφωνήσουν στην απομείωση του ελληνικού χρέους" και ότι "πρέπει να σεβαστούν τις ευθύνες τους, την ηθική τους υποχρέωσή απέναντι στον ελληνικό λαό που αναδέχθηκε εξοντωτικές θυσίες και εξαιτίας δικών τους λαθών, σύμφωνα με δημόσιες παραδοχές που έχουν γίνει εκ μέρους τους".
Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπούλιας μίλησε για μια στιγμή κατά την οποία "πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά για να δούμε πως θα συνεφέρουμε την πατρίδα μας".
"Δεν υπάρχει χρόνος για πένθος και αλληλοκατηγορίες. Προέχει να εφαρμοστεί άμεσα, ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η εφιαλτική ανεργία, ειδικά των νέων ανθρώπων. Πρέπει να αμβλυνθούν οι εκρηκτικές οικονομικές ανισότητες που κάνουν την κρίση πραγματικά αβάστακτη", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στους ανθρώπους που "δεν μετέχουν στη γιροτή γιατί υποφέρουν από φτώχεια και απελπισία" και σημείωσε ότι "δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη προτεραιότητα από τη στήριξη των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας να ζουν δίπλα μας παιδιά που πεινάνε και ηλικιωμένοι που κρυώνουν".
Τόνισε ότι η ανισότητα κατανομής των βαρών πρέπει να ανατραπεί καθώς "δεν μπορεί μισθωτοί και συνταξιούχοι να έχουν το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών εσόδων. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τη συνέχισή της".