Με βάση το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, οι ελεγκτές των εφοριών θα μπορούν πλέον να κάνουν ελέγχους κατ' οίκον χωρίς εισαγγελική εντολή, εάν η κατοικία έχει δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα, ενώ οι εφορίες θα έχουν τη δυνατότητα 48ωρου "λουκέτου" σε επιχειρήσεις για μη έκδοση αποδείξεων, δυνατότητα που έως τώρα είχε μόνο το ΣΔΟΕ.
Περισσότερα "όπλα" και ελευθερία κινήσεων καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου αποκτούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες των εφοριών, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Οι υπηρεσίες της Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων Πλέον θα μπορούν να κάνουν ελέγχους κατ' οίκον χωρίς εισαγγελική εντολή, εάν η κατοικία έχει δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα, ενώ οι εφορίες θα έχουν τη δυνατότητα 48ωρου "λουκέτου" σε επιχειρήσεις για μη έκδοση αποδείξεων, δυνατότητα που έως τώρα είχε μόνο το ΣΔΟΕ.
Πάντως, παρότι οι εξορμήσεις των ελεγκτών από τις εφορίες έχουν ήδη πυκνώσει, τα αποτελέσματα είναι μάλλον "φτωχά", εάν τα συγκρίνει κανείς με τους αντίστοιχους ελέγχους του ΣΔΟΕ, που αναδείκνυαν παραβατικότητα έως και 60% σε κάποιες περιοχές.
Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ελέγχθηκαν 2.723 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 1.167 στην εστίαση. Από αυτές, μόνο οι 237, δηλαδή το 8,7%, βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις και συγκεκριμένα σε 398 εκατ. των οποιων οι 351 αφορούσαν στη μη έκδοση αποδείξεων. Όσον αφορά, δε, στο ύψος των προστίμων, εκτιμάται στις 315.400 ευρώ.
Όσον αφορά στις διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει θέμα αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ διευκρινίζεται ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα εξακολουθήσει να γίνεται σε διμηνιαίες δόσεις.
Επιπλέον, προβλέπονται ελαφρύνσεις για τις νησιωτικές περιοχές. Κριτήριο είναι οι μόνιμοι κάτοικοι να μην ξεπερνούν τις 3.100 άτομα, ενώ οι αλλαγές στους συντελεστές θα ισχύσουν έως το τέλος του 2015. Ειδικότερα:
Μισθωτοί – συνταξιούχοι θα φορολογούνται με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 37.500 ευρώ, αντί έως 25.000 ευρώ
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 75.000 ευρώ, αντί έως 50.000 ευρώ, ενώ
Για τις επιχειρήσεις θα ισχύσει μείωση 40% στους συντελεστές φορολόγησης κερδών.
Εν τω μεταξύ, με νέα κατεπείγουσα εγκύκλιο του για το Φόρο Πολυτελείας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ και ότι σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη π.χ. του Ι.Χ., ο φόρος βαραίνει τους κληρονόμους του.