Με 153 ψήφους υπέρ και 142 κατά, η Βουλή ενέκρινε αργά τη νύχτα του Σαββάτου τον προϋπολογισμό του 2014. Στην ψηφοφορία, στην οποία μετείχαν συνολικά 296 βουλευτές, παρών ψήφισε ο ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είχε διαγραφεί από τη ΝΔ.
Με 153 ψήφους υπέρ και 142 κατά, η Βουλή ενέκρινε αργά τη νύχτα του Σαββάτου τον προϋπολογισμό του 2014. Στην ψηφοφορία, στην οποία μετείχαν συνολικά 296 βουλευτές, παρών ψήφισε ο ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είχε διαγραφεί από τη ΝΔ.
Από τους βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης απών ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε ζητήσει άδεια για να παραβρεθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει στείλει επιστολική ψήφο, η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής της ΝΔ είχε υπερβεί κατά μία μέρα την άδεια που του είχε δώσει η Βουλή.
Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Μετά από πάρα πολλά χρόνια, αυτός ήταν ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προπτικής και ελπίδας και θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα για την Ελλάδα μας".
Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τονίσει και πάλι ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, ενώ εκτίμησε ότι από αυτή τη χρονιά θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας, είπε πως οι κατοικίες των κοινωνικά αδυναμων θα παραμείνουν προστατευμένες και προανήγγειλε ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ένστολων μέσω πρωτογενούς πλεονάσματος.
Διατύπωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τα αλλάξει όλα, όπως ανέφερε. "Θα προχωρήσουμε, σε πείσμα όλων αυτών των αντιστάσεων" τόνισε και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατήγγγειλε ότι "προκήρυξε απόψε την επανάσταση του ψέματος".
"Πέρυσι ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό που έβαλε τέρμα στην κατρακύλα του τόπου, εφέτος σας καλώ να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό που βάζει ξανά τη χώρα μας σε πορεία ανάκαμψης, ανάπτυξης, ελπίδας" επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές και κατέληξε: "Πέρυσι πετύχαμε τις 5 επαναστάσεις, του χρόνου σας καλώ να πάμε πέρα από την επανάσταση και να πετύχουμε την αληθινή ανάσταση της πατρίδας μας".
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός "δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα με νέα σκληρά μέτρα σε 6 μήνες, αλλά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για τη χώρα και τον λαό".
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν υπόσχεται μια εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές εποχές", δεσμεύεται όμως ότι "θα διεξάγει τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα", λέγοντας πως σε αυτή την διαπραγμάτευση "δεν θα είμαστε μόνοι, θα έχουμε μαζί μας τις προοδευτικές δυνάμεις και στον βορρά".
Ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τις άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης σωτηρίας και ανέπτυξε το περίγραμμα του κυβερνητικού προγράμματος της Ελλάδας του αύριο, όπως είπε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει κούρεμα δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προστασία πρώτης κατοικίας και θα μειώσει τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μίλησε ακόμη για διαγραφή χρέους και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός της τελικής εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο και παρουσίασε τον "οδικό χάρτη" των επόμενων 10 βημάτων.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση εννοεί το "όχι" πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και το "ναι" στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη γενναία στήριξη της οικονομίας και στα μέτρα προστασίας την κοινωνικής συνοχής και ιδίως των αδύναμων στρωμάτων, είπε ότι δεν πρόκειται να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού και ότι θα γίνει κατανοητό πως τώρα που έχει αλλάξει ριζικά η αγορά εργασίας είναι παντελώς περιττό να μιλάμε για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως εκφράζουν τον παραλογισμό της πολιτικής ζωής της χώρας γιατί προτείνουν την επιστροφή στην Ελλάδα των αιτιών της κρίσης, ενώ τους απέδωσε λαϊκισμό και δημαγωγία.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μια νέα πράξη στην τραγωδία που εξελίσσεται στην πατρίδα μας και "μόρφωμα κρατικού προϋπολογισμού που καταδυναστεύει τους πολίτες και υποθηκεύει με δυσβάσταχτα δάνεια και χρέη τις μέλλουσες γενιές".
Ο κ. Καμμένος τόνισε η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή του χρέους και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, ένα "new deal" και απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε πως η μη υπερψήφιση του προϋπολογισμού "είναι πράξη εθνικής ευθύνης που έχουμε πλέον ατομικά και όχι κομματικά".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επέκρινε την τακτική του οικονομικού επιτελείου να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά με τρόπο βίαιο και άξονες την υπερφορολόγηση και την άδικη κατανομή των βαρών.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής απέτυχε να συγκροτήσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση ενώ επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μη διατηρήσιμο χωρίς αλλαγή πολιτικής και επισήμανε ότι "συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης να καλλιεργεί μιας υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής.
"Τη θέση του ΚΚΕ ότι δεν είναι εφικτή η ουσιαστική διαπραγμάτευση των συμφερόντων του ελληνικού λαού εντός της ΕΕ επανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα.
"Με τα μονοπώλια στην εξουσία, γιατί αυτά έχουν την εξουσία και μέσα στην ΕΕ τι να περιμένουμε, να βγει κανένας καινούργιος Ολάντ στις εκλογές, να πούμε καινούργιος αέρας στην Ευρώπη; Αυτά είναι αυτόματα. Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς", σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπερασπίστηκε το περιεχόμενο και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2014, λέγοντας ότι βασίζεται σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, στην υπηρεσία πολίτη και της υγιούς επιχειρηματικότητας, υπηρετεί την κύρια επιλογή της βιωσιμότητας του χρέους και απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Κατά την ομιλία του, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στην κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, υιοθετώντας και κάποιους τόνους αυτοκριτικής, και τους κάλεσε να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό. Είπε πως κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική είναι ευπρόσδεκτη, τη λαμβάνει υπόψη και προσπαθεί να διορθώσει τυχόν λάθη που έχουν γίνει. Πρόσθεσε, όμως, πως απορρίπτει και δεν δέχεται το είδος της κριτικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα της χώρας και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.