Αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στις "κόκκινες" γραμμές που έχει θέσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει εφ' όλης της ύλης συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αναλάβει χωρίς "σκιές" την προεδρία της ΕΕ από τις αρχές του 2014.
Αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στις "κόκκινες" γραμμές που έχει θέσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει εφ' όλης της ύλης συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους -τόσο για τα προαπαιτούμενα, όσο και για τα ζητήματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων- προκειμένου να αναλάβει χωρίς "σκιές" την προεδρία της ΕΕ από τις αρχές του 2014.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας στις κατηγορίες των δανειοληπτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν και ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή εξτρα εισοδήματα.
Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση να προβλεφθεί έως και τριετής προστασία, αν και πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι το πλαίσιο θα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο, γιατί κάθε χρόνο βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.
Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι γίνεται "μια μεγάλη προσπάθεια" προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε: "Εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει".
Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, στη σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετείχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει και η πορεία εξυγίανσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Η Αθήνα επιμένει στη θέση της να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της επιχείρησης για 18 μήνες και να προχωρήσει σχέδιο συρρίκνωσης με εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων.
"Αισθανθήκαμε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω άμυνα, γι' αυτό ήμουν εδώ σήμερα" είπε με νόημα βγαίνοντας από το Μαξίμου ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως στη σύσκεψη έγινε μια "γενική συζήτηση που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί φωτίστηκαν πάρα πολλά σημεία".
Αναφορικά με το άλλο "καυτό" θέμα της διαπραγμάτευσης, αυτό των ομαδικών απολύσεων για τις οποίες η τρόικα ζητά απελευθέρωση, το μόνο που συζητά η Αθήνα είναι η αλλαγή του καθεστώτος με την υπογραφή του υπουργού.