Αντιδράσεις από τους φορείς της αγοράς και... όχι μόνο προκαλούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για παρεμβάσεις προκειμένου να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για παρεμβάσεις προκειμένου να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να δώσει μάχη ενάντια στα καρτέλ και στις αγκυλώσεις της αγοράς ώστε χτυπηθεί η ακρίβεια που επιμένει, όπως στο ψωμί και το φρέσκο γάλα, ωστόσο φορείς της αγοράς αντιδρούν, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης διαφώνησε με την προοπτική να λέγεται φρέσκο το γάλα που παραμένει στα ράφια πάνω από πέντε ημέρες.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες πληρώνουν έως και 34% ακριβότερο το φρέσκο γάλα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ και για να μειωθεί η τιμή του προτείνεται να διευρυνθεί η διάρκεια ζωής του, που δεν μπορεί σήμερα να υπερβαίνει τις 5 ημέρες. Ο Οργανισμός εκτιμά πως το κέρδος για τον καταναλωτή από τη ρύθμιση αυτή μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 33 εκατ. ευρώ.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πρόταση του ΟΟΣΑ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος Απόστολος Μωραϊτης τονίζει:
"Αν αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος πιστεύω είναι ένα τέχνασμα και δεν θα πέσει η τιμή για τον Έλληνα καταναλωτή, γιατί ήδη στην αγορά υπάρχουν γάλατα υψηλής παστερίωσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής".
Σε ό,τι αφορά το ψωμί, ο ΟΟΣΑ προτείνει να πωλείται με το ζύγι και μάλιστα σε όποια ποσότητα επιλέξει ο καταναλωτής. Σύμφωνα με την έκθεση, το ψωμί δεν πρέπει να πωλείται σε προκαθορισμένες ποσότητες όπως γίνεται σήμερα, για παράδειγμα στα 500 γραμμάρια ή στο 1 κιλό, αλλά σε όποια ποσότητα θέλει ο καταναλωτής, ενώ θα πρέπει να ζυγίζεται υποχρεωτικά ώστε να πληρώνει κανείς ακριβώς την ποσότητα του ψωμιού που αγοράζει.
Για το μέτρο αυτό, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Ηλίας Έξαρχος δηλώνει στο MEGA:
"Όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται δεν έχει κανέναν άλλο στόχο από το να διευκολύνει τις αρτοβιομηχανίες και τα μεγάλα καταστήματα να εισάγουν ψωμιά κατεψυγμένα και να πουλάνε σε ό,τι μεγέθη και σε ό,τι βάρη θέλουν".
Tην αντίδραση των φαρμακοποιών συναντούν και οι δύο προτάσεις του ΟΟΣΑ που προβλέπουν την ίδρυση φαρμακείου και από μη φαρμακοποιό, όπως και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σουπερ-μαρκετ, από τις οποίες προκύπτει εκτιμώμενο όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκου Θεοδοσιάδη:
"Η δημόσια υγεία και η διάθεση των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται από τα χέρια του μπακάλη!"
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές ζητούν άμεση δράση από την Πολιτεία προκειμένου να χτυπηθεί η ακρίβεια στην αγορά, με δεδομένο ότι και τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μιχάλη Τσιφάκη να τονίζει:
"Επιβάλλεται η κυβέρνηση άμεσα να επιβάλει άμεσα όλα αυτά τα μέτρα ώστε να πέσουν οι τιμές. Να εκλογικευθεί η αγορά έτσι κι αλλιώς".