Σχέδιο που προβλέπει "λουκέτα" και συγχωνεύσεις σε μεσαίους και μικρούς οργανισμούς του Δημοσίου παρουσίασε η κυβέρνηση στην τρόικα, στο σημερινό ραντεβού στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι στόχοι των απολύσεων για το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση και για μείωση προσωπικού σε μεγάλες ΔΕΚΟ.
Σχέδιο που προβλέπει "λουκέτα" και συγχωνεύσεις σε μεσαίους και μικρούς οργανισμούς του Δημοσίου παρουσίασε η κυβέρνηση στην τρόικα, στο σημερινό ραντεβού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι στόχοι των απολύσεων για το 2014.
Ο πρώτος οργανισμός που θα κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, που απασχολεί 124 υπαλλήλους και όπως ανακοίνωσε ήδη από το καλοκαίρι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεν έχει πια λόγο ύπαρξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λουκέτο θα βάλουν και άλλοι φορείς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ζημιογόνοι, κοστοβόροι και δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν παθητικό για 3 χρόνια.
Στο τραπέζι μπαίνουν και συγχωνεύσεις και το επόμενο διάστημα φαίνεται πως βαίνει τελικά προς υλοποίηση η συγχώνευση των κατασκευαστικών οργανισμών του Δημοσίου, της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. και του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων Α.Ε. (ΟΣΚ).
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει η μείωση του προσωπικού από 5% έως 10% σε μεγάλες ΔΕΚΟ. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο MEGA, "δεν μπορεί να μην αγγίξουμε τις μεγάλες ΔΕΚΟ" στην επόμενη φάση της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, δείχνοντας προς τις συγκοινωνίες. Ήδη, από την εσωτερική αξιολόγηση που γίνεται στο υπουργείο Μεταφορών εκτιμάται ότι σε κινητικότητα αναμένεται να τεθούν 600 υπάλληλοι.
Πήγες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη σημερινή συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τόνιζαν ότι υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που δεν προσφέρουν πλέον τίποτα στην οικονομία και πρέπει να αξιολογηθούν. "Δεν πρόκειται να υπάρξει ξαφνικός θάνατος σε μεγάλο φορέα, τύπου ΕΡΤ. Θα υπάρξουν όμως λουκέτα σε μεσαία και μικρά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μετά από αξιολόγηση" έλεγαν χαρακτηριστικά.
Την αξίωση της τρόικα να κλείσουν οριστικά αντιπαραγωγικοί φορείς του Δημοσίου με "ξαφνικό θάνατο" αποκάλυψε η εφημερίδα "Τα Νέα", προκειμένου -όπως αναφέρεται- να δείξει η κυβέρνηση την αποφασιστικότητά της και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών να υποχωρήσουν από άλλες απαιτήσεις τους.
Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για τις 4.000 απολύσεις του 2013, καθώς απομένει ένα κενό 1.300 υπαλλήλων έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Το υπουργείο αναφέρει ότι αυτό θα καλυφθεί από την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανίων -εφόσον επέλθει συμφωνία για την τύχη τους- και από την αξιολόγηση ΝΠΙΔ.
Μετά τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου εκτίμησαν ότι η τρόικα τελικά ενέκρινε το αίτημα για ολιγόμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, το οποίο θα προέλθει από:
Την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και
Την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα.
Ενδεχόμενο κενό που μπορεί να προκύψει θα καλυφθεί από φορείς που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ότι σε καθεστώς κινητικότητας θα περάσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού.