Ξεπερνούν τις 8.000 ευρώ μεικτά οι μηνιαίες απολαβές των βουλευτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Βουλή.
Ξεπερνούν τις 8.000 ευρώ μεικτά οι μηνιαίες απολαβές των βουλευτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Βουλή.
Στα ποσά που αναρτήθηκαν δεν υπάρχουν οι αμοιβές από τις επιτροπές που είναι 75 ευρώ ανά συνεδρίαση, ούτε όμως και το κόστος των επιστημονικών συνεργατών που απασχολούν οι 300 βουλευτές και το οποίο ανεβάζει πολλαπλά τις τελικές τους αμοιβές.
Με βάση τα στοιχεία της Βουλής, οι βουλευτές έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το που εκλέγονται.
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι είναι οι βουλευτές της Δ' κατηγορίας που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, με το σύνολο να φθάνει τις 8.197 ευρώ. Δηλαδή, η βουλευτική αποζημίωση τις 5.705 ευρώ, το επίδομα οργάνωσης γραφείου 935 ευρώ, τα ταχυδρομικά τέλη τα 909 ευρώ και τα έξοδα κίνησης τα 648 ευρώ.
"Η πρότασή μας την οποία κάνουμε ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες για μια δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, μια ιδιαίτερη επικαιρότητα, δεν την θεωρούμε ότι είναι μια κομματική πρόταση", σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται βουλευτές από την Αχαΐα, την Αρκαδία, την Ευρυτανία, τα Γιάννενα και άλλες περιοχές, το σύνολο των αποδοχών των οποίων αυξάνεται σε 8.035 ευρώ. Η βουλευτική αποζημίωση είναι σταθερή στα 5.705 ευρώ, το επίδομα οργάνωσης γραφείου στα 935 ευρώ, τα ταχυδρομικά τέλη στα 909 ευρώ και τα έξοδα κίνησης στα 486 ευρώ.
"Στη συγκεκριμένη αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουν συγκεκριμένο ρόλο και προορισμό. Γι' αυτό και χρηματοδοτούνται. Για να μην πέφτουν στον πειρασμό να αναζητούν από αφανείς πηγές πόρους", σημείωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος του ΠΑΣΟΚ.
Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται βουλευτές από την Βοιωτία, την Εύβοια, την Κρήτη και άλλες περιοχές με το σύνολο των αποδοχών να φθάνει στις 7.938 ευρώ. Η βουλευτική αποζημίωση είναι σταθερή στις 5.705 ευρώ, το επίδομα οργάνωσης γραφείου στα 935 ευρώ, τα ταχυδρομικά τέλη στα 909 ευρώ και τα έξοδα κίνησης στα 389 ευρώ.
"Είναι άλλο πράγμα τα εργαλεία που πρέπει να μου παρέχει η Βουλή για να μπορώ να ασκήσω το έργο μου και είναι άλλο το θέμα της αποζημίωσης και το ύψος", υπογράμμισε ο Νότης Μαριάς από τους ΑΝΕΛ.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται βουλευτές Επικρατείας, Αττικής, Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, με το σύνολο των αποδοχών να φθάνει στα 7.643 ευρώ. Η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται στις 5.705 ευρώ, το επίδομα οργάνωσης γραφείου 738 ευρώ, τα ταχυδρομικά τέλη 909 ευρώ και τα έξοδα κίνησης 291 ευρώ.
"Η προσπάθεια να στηριχθεί το έργο του βουλευτού πρέπει να υπάρχει. Όμως δεν πρέπει να υπερβαίνει μια κλασική λειτουργία δημόσιου λειτουργού, λαϊκού αντιπροσώπου, ο οποίος πρέπει να προσεγγίζει τα πράγματα με επιστημονική επάρκεια", σημείωσε ο Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ.
"Χρειάζεται μια δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Ένα θέμα. Δεύτερο, χρειάζεται να καταργηθεί η αποζημίωση για τις επιτροπές γιατί είναι μέσα στο έργο του βουλευτή", τόνισε ο κ. Παφίλης από το ΚΚΕ.
Πάντως, παρά τις έντονες αντιδράσεις για τις υψηλές αμοιβές των βουλευτών σε περίοδο κρίσης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκε με την πλευρά των βουλευτών που δεν θέλουν μειώσεις των αποδοχών τους και κάλεσε όσους βουλευτές διαφωνούν να πάνε στο λογιστήριο της Βουλής και να ζητήσουν οικειοθελώς να μειωθούν οι αποδοχές τους.
"Να δώσει μια εντολή στο λογιστήριο να παρακρατηθούν τα υπόλοιπα. Και να δωθούν σε κάποιες οργανώσεις. Άλλωστε θα σας πω ότι τα κόμματα ως οργανισμοί, παρακρατούν μερίδιο από την αποζημίωση και κάνουν τα κόμματα μια κοινωνική πολιτική και κοινωνική παροχή", τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.