Με τους δανειστές της χώρας να ανοίγουν συνεχώς νέα ζητήματα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και στελεχών της τρόικα φαίνεται να οδηγείται σε ένα ακόμα θρίλερ.
Με τους δανειστές της χώρας να ανοίγουν συνεχώς νέα ζητήματα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και στελεχών της τρόικα φαίνεται να οδηγείται σε ένα ακόμα θρίλερ.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αμφισβήτηση του νέου σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, στον οποίο συμφώνησαν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής του κλιμακίου βλέπουν "τρύπα" πάνω από 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, ενώ δεν δέχονται να καλυφθεί με περικοπή του ΠΔΕ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει συμφωνία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα έως την 9η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Ανώτατος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στην εφημερίδα "Guardian" δηλώνει ότι "μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές. Αν μας υποχρεώσουν να εφαρμόσουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο τότε θα έχουμε επανάσταση στη χώρα. Είναι τυφλοί;"
Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει επίσης στην εφημερίδα "Guardian" ότι "είναι άσχημα. Μοιάζει να έχουμε γυρίσει πίσω στο 2010 ξανά".
Όμως διάσταση απόψεων υπάρχει και για το σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, καθώς το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι θα εξοικονομήσει 700 εκατ. ευρώ και η τρόικα δέχεται 500-600 εκατ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας "έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη. Εκτιμώ ότι τα 700 εκ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα. Μισθοί συντάξεις δεν θίγονται".
Πάντως προσέγγιση φαίνεται πως υπάρχει στα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς η τρόικα δέχεται τα 350 από τα 380 εκατ. που υπολογίζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων κατά 700 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, η τρόικα δέχεται μόνο 100 εκατ.
"Αγκάθι" παραμένει και το θέμα των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, με την κυβέρνηση να επιμένει στη διατήρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την τρόικα στο λουκέτο. Απόσταση χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας με την κυβέρνηση να δέχεται σταδιακή άρση της προστασίας και την τρόικα να επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.
Μετά την εξάωρη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως δήλωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο μιας συμφωνίας. "Δεν ξέρω εάν θα φτάσουμε σε συμφωνία ως την Πέμπτη. Εμείς παρουσιάσαμε όλα τα νεώτερα στοιχεία του προϋπολογισμού" τόνισε.