Στον αέρα παραμένουν όλα τα "καυτά" θέματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην γεφυρώνονται και την κυβέρνηση να μην θεωρεί βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας ούτε μέχρι το Eurogroup της 9/12. Μάλιστα, το δημοσιονομικό κενό του 2014 αντί να μειώνεται, ανεβαίνει στο 1,8 δισ. ευρώ, εξαιτίας της νέας "τρύπας" στον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Στον αέρα παραμένουν όλα τα "καυτά" θέματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην γεφυρώνονται και την κυβέρνηση να μην θεωρεί βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας ούτε μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι 50-50.
Μάλιστα, το δημοσιονομικό κενό του 2014 αντί να μειώνεται, ανεβαίνει στο 1,8 δισ. ευρώ, με βασικότερο λόγο τη νέα "τρύπα" στον ενιαίο φόρο ακινήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ που δημιουργείται με βάση τους νέους συντελεστές και τους δανειστές να αρνούνται να δεχθούν αυτή να καλυφθεί στο σύνολό της από αντίστοιχη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η τρόικα αμφισβητεί και το στόχο των 700 εκατ. ευρώ από τα μέτρα για την εισφοροδιαφυγή που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ έχει βάλει στο τραπέζι και τον καθορισμό του δημοσιονομικού κενού για το 2015.
Παράλληλα, επιμένει στο "λουκέτο" στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στην άρση της οριζόντιας προστασίας για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Ενδεικτικές του κλίματος στη διαπραγμάτευση είναι οι δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου στη βρετανική εφημερίδα "Guardian", όπου χαρακτηρίζει "τρελές" τις απαιτήσεις της τρόικα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης νέων μέτρων.
"Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές. Αν μας υποχρεώσουν να εφαρμόσουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα έχουμε επανάσταση στη χώρα. Είναι τυφλοί;" αναφέρει στην "Guardian" ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος.
Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μετέφερε στους δανειστές τι δεν πρόκειται να κάνει, την ώρα που εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστηρίζει πως το κλίμα θυμίζει τις "κακές" μέρες του 2010, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είναι άσχημα. Μοιάζει να έχουμε γυρίσει πίσω στο 2010 ξανά".
Την άποψη ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα επιβαρύνουν την ύφεση ενισχύουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν μείωση του ΑΕΠ και το 2014 κατά 0,4% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% το 2015. Ο Οργανισμός βλέπει ανεργία πάνω από το 27% και το επόμενο έτος και μικρή αποκλιμάκωση στο 26,6% το 2015, ενώ ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για το χρέος, το οποίο ανεβαίνει από το 181% το 2014 στο 183% το 2015.