Έντονες και αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνη Τζαμτζή, ότι εάν υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εκείνος θα παραιτηθεί.
Έντονες και αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνη Τζαμτζή, ότι εάν υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εκείνος θα παραιτηθεί.
"Επειδή ούτε πλούσιος είμαι ούτε σπόνσορες έχω, γι' αυτό με 2.000 δεν μπορώ να μείνω βουλευτής. Να γίνουν βουλευτές οι πλούσιοι" είπε χαρακτηριστικά.
Την απόφαση της Βουλής να μην μειώσει τις απολαβές των βουλευτών, ο κ. Τζαμτζής τη δικαιολογεί με το επιχείρημα ότι έχουν υποστεί μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Ant1 είπε ότι "δεν είναι υπερβολή ότι υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν λεφτά και επιτρέψτε μου την έκφραση, ξεραίνουν και το σκατό τους".
Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής δεν μπορεί να ασκήσει τα βουλευτικά του καθήκοντα και να ζήσει με 2000 ο υπάλληλος του δημοσίου ζει με 1100 ευρώ, ο δάσκαλος με 1100 ευρώ, ο καθηγητής πανεπιστημίου με 1300 ευρώ και ο υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα με 950 ευρώ.
Πάντως η διατήρηση της βουλευτικής αποζημίωσης στα περσινά επίπεδα προκαλεί πολλές αντιδράσεις ενώ και βουλευτές εκτιμούν πως για συμβολικούς λόγους θα έπρεπε να γίνει μια συμβολική μείωση, προκειμένου οι βουλευτές να δώσουν το μήνυμα ότι αντιλαμβάνονται τις θυσίες των Ελλήνων.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου δηλώνει ότι συμφωνεί, για λόγους συμβολισμού να υπάρξει μια ενδεικτική μείωση τονίζει όμως ότι "το 40% περικοπών τα τρία προηγούμενα χρόνια είναι μια σημαντική και όχι μόνο συμβολική συνεισφορά".
Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η βουλευτική αποζημίωση, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. "Δεν νομίζω ότι η βουλευτική αποζημίωση είναι το πρόβλημα σήμερα. Εμείς τη βουλευτική αποζημίωση η συντριπτική πλειοψηφία πηγαίνει στο κόμμα και στην αλληλεγγύη που έχουμε" ανέφερε.
"Εάν το 30% δεν είναι επαρκής μείωση να κάνουμε μια συζήτηση για το ποια είναι. Εγώ αυτό το θεωρώ ότι ουσιαστικά έχει σαν στόχο να απομονώσει τους βουλευτές και να τους πειθαρχήσει και να τους υποχρεώσει να πάνε όλοι μαζί και να μην μπορεί ο καθένας να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του" σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης.
"Είναι λάθος η συζήτηση εκεί που έχει πάει, δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, με την έννοια δεν είναι να κοπούν αλλά πως να αυξηθεί η φορολογική βάση και ο πλούτος της χώρας για να μπορέσουν να παίρνουν και οι βουλευτές παραπάνω χρήματα και ο εργαζόμενος να παίρνει χρήματα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο".
Το ΚΚΕ σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα προτείνει δραστική μείωση των βουλευτικών αποδοχών" και σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "το ΚΚΕ επανειλημμένα με προτάσεις νόμου και τοποθετήσεις στη Βουλή έχει ζητήσει τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων".
Δεν μειώνονται, ούτε αυξάνονται οι μισθοί των βουλευτών
Τα συνολικά ποσά για τις αποζημιώσεις των βουλευτών, όπως αναγράφονται στον προϋπολογισμό της Βουλής, και το 2013 και το 2014 είναι 31 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα προέκυψε, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Βουλής σε δημοσιογράφους, λόγω διαφοράς που υπάρχει στον κωδικό που αφορά τη βουλευτική αποζημίωση, δηλαδή το καθαρό ποσό που παίρνουν οι βουλευτές. Οι πιστώσεις του 2013 ήταν κοντά στα 19.300.000 ευρώ και για το 2014 είναι 20.900. ευρώ. Αυτό συνέβη γιατί υπολογίστηκε η διαφορά για το 2013, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μείωση στον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία δεν έγινε. Αν υπήρχε μείωση του μισθού του Αρείου Πάγου θα συμπαρέσυρε και τους μισθούς των βουλευτών, εξήγησ εο γενικός γραμματέας της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των μισθών των βουλευτών, η πρόταση αυτή θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.