Εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων που πρέπει να υπάρξουν μέχρι το τέλος του έτους, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με δεδομένο ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει αν δέχεται να προσμετρηθούν όσοι αποχωρήσουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ.
Εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων που πρέπει να υπάρξουν μέχρι το τέλος του έτους, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με την προθεσμία να λήγει σε ενάμιση μήνα, η σχετική λίστα είναι ανοιχτή κατά 1.300 άτομα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το κενό αυτό θα καλυπτόταν από τους υπαλλήλους που θα απολύονταν μέσα από τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Ωστόσο, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη εάν δέχεται να προσμετρηθούν στους 4.000 όσοι απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, γεγονός που αναγκάζει την ελληνική πλευρά να εξετάζει "plan b".
Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την κάλυψη των 1.300 απολύσεων από τη μείωση του προσωπικού σε όλα τα ΝΠΙΔ και τις Ανώνυμες Εταιρίες του Δημοσίου, καθώς και κλείσιμο των ΝΠΙΔ και Α.Ε. που είναι κοστοβόρα και δεν έχουν σκοπό ύπαρξης.
Οι υπόλοιπες 2.000 απολύσεις προέρχονται από την ΕΡΤ, οι 300 από επίορκους και οι 400 από υπαλλήλους που αποχώρησαν για λόγους υγείας.
Την ίδια ώρα, κι ενώ αναμένεται η απάντηση της τρόικα για τη δίμηνη παράταση που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υλοποίηση του επόμενου κύματος της κινητικότητας που αφορά 12.500 υπαλλήλους, προχωρά ο σχεδιασμός που προβλέπει ότι αυτοί θα προκύψουν από τις δεξαμενές των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.
Ειδικότερα, από το υπουργείο Εσωτερικών, που σύμφωνα με το "Έθνος" θα συμμετέχει στην κινητικότητα με 5.000 υπαλλήλους, μεγάλη έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση των ΟΤΑ βάσει αριθμοδεικτών που θα καθορίζουν τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους δήμους με βάση τον πληθυσμό τους αλλά και την ενδοδημοτική κινητικότητα που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα προβλέπει παραμονή σε διαθεσιμότητα για έναν μόλις μήνα και ότι δεν θα απολυθούν, ενώ προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι ότι ο δήμος υποδοχής θα μπορεί να καλύπτει τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους.
Η άλλη μεγάλη δεξαμενή τόσο για το επόμενο κύμα της κινητικότητας αλλά και για απολύσεις που θα προσμετρηθούν στις 11.000 που θα γίνουν το 2014 είναι το υπουργείο Υγείας.
Σήμερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε στην ουσία ότι θα υπάρξουν απολύσεις γιατρών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση πως οι απολύσεις γιατρών είναι δική του απόφαση και όχι της τρόικα.