Παρεμβάσεις με στόχο να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να βγαίνουν στη σύνταξη ακόμη και κάτω από την ηλικία των 50 ετών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες για το ασφαλιστικό.
Παρεμβάσεις με στόχο να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να βγαίνουν στη σύνταξη ακόμη και κάτω από την ηλικία των 50 ετών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες για το ασφαλιστικό.
Εφόσον εφαρμοστεί, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περίπου 350.000 ασφαλισμένους στα ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, Δημοσίου αλλά και στο ΙΚΑ, που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2012, οι οποίοι "κλείδωσαν" τη συνταξιοδότηση μόνο με τα έτη ασφάλισης και όχι με το όριο ηλικίας.
Οι πόρτες εξόδου προς την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 και πριν τα 67 για πλήρη σύνταξη αναμένεται να κλείσουν για τις μητέρες ανηλίκων που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Για παράδειγμα, μια μητέρα ανηλίκου που το 2010 ήταν 45 ετών και είχε συμπληρώσει 5.500 ένσημα θα μπορούσε να πάρει μειωμένη σύνταξη το 2015 συμπληρώνοντας το 50ό έτος της ηλικίας. Σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι γενικοί κανόνες συνταξιοδότησης θα πρέπει να παραμείνει στην εργασία για άλλα 12 χρόνια προκειμένου να συμπληρώσει τα 62.
Αλλαγές θα επιφέρει το νέο σχέδιο και για τους άνδρες στο Δημόσιο με ανήλικα τέκνα που με 25 χρόνια υπηρεσίας "κλείδωναν" το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Όσοι συμπλήρωσαν τα 25 χρόνια το 2011 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 52, ενώ αν συμπλήρωναν την 25ετία το 2012 τότε θα έπαιρναν σύνταξη στα 55. Και γι' αυτή την κατηγορία το όριο ηλικίας θα ανέβει στα 67.
"Φρένο" στην πρόωρη συνταξιοδότηση μπαίνει και για τους άνδρες με 25 έτη στο Δημόσιο, καθώς εκείνοι που συμπλήρωσαν τον χρόνο ασφάλισης το 2011 μπορούσαν με τις ισχύουσες διατάξεις να βγουν στη σύνταξη στα 56, ενώ όσοι συμπλήρωσαν τα χρόνια υπηρεσίας το 2012 θα μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη στα 58.
Χωρίς όριο ηλικίας μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τώρα άνδρες και γυναίκες με 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο που είχαν ενταχθεί στην ασφάλιση πριν το 1983, οι οποίοι αν δρομολογηθούν αλλαγές θα ενταχθούν στα γενικά όρια ηλικίας.
Ανατροπές θα φέρει μια ενδεχόμενη παρέμβαση και για τους ασφαλισμένους στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που το 2010 ήταν 50 ετών και είχε συγκεντρώσει 7.500 βαρέα ένσημα θα μπορούσε το 2015 στα 55 του να συνταξιοδοτηθεί. Εάν όμως αυξηθούν τα όρια ηλικίας στα 62, τότε θα επιβαρυνθεί με 7 επιπλέον έτη εργασίας.
Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το "πέναλτι" που επιβάλλεται για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, που με τις ισχύουσες διατάξεις είναι 6%, ενώ συνολικά δεν μπορεί να ξεπερνά το 30%. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι η αύξηση του ποσοστού μείωσης ή εναλλακτικά η μείωση να υπολογίζεται για όλα τα χρόνια που υπολείπονται μέχρι την πλήρη συνταξιοδότηση.
Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ
Πάντως, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για παρεμβάσεις στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης προκάλεσαν την ισχυρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τόνισε:
"Οι διαρροές που αφορούν στην αύξηση ορίων ηλικίας και σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση συντάξεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δημιουργούν μάλιστα εύλογες απορίες για την σκοπιμότητά τους, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει δηλώσεις περί του αντιθέτου".