Ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ η συνεισφορά της Ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, ενώ ο κλάδος παραμένει ακόμα και σε περίοδο κρίσης ένας από τους βασικότερους τροφοδότες της οικονομίας και της απασχόλησης.
Ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ η συνεισφορά της Ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, ενώ ο κλάδος παραμένει ακόμα και σε περίοδο κρίσης ένας από τους βασικότερους τροφοδότες της οικονομίας και της απασχόλησης.
Έρευνα της Boston Consulting Group έδειξε πως η ελληνική ναυτιλία συνεισέφερε στην οικονομία το 2012 κατά 7% του ΑΕΠ ξεπερνώντας δηλαδή τα 13,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο ελληνόκτητος στόλος διεκδικεί ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυτιλία κατέχοντας αντίστοιχα ποσοστά 40% και 16% αντίστοιχα.
Κι ενώ η απασχόληση σε πολλούς κλάδους της οικονομίας καταρρέει η ναυτιλία προσφέρει πάνω από 200.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ υπολογίζεται πως περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι συντηρούνται από αυτές τις θέσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,5% της συνολικής απασχόλησης. Η συνεισφορά της ναυτιλίας στο εμπορικό ισοζύγιο υπηρεσιών την τελευταία δεκαετία ξεπέρασε τα 140 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2012 έφτασε τα 12 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην προσφορά της Ναυτιλίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, είπε:
"Με δεδομένο ότι η ανεργία αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας και απειλεί την κοινωνική συνοχή, θέλω να τονίσω ότι η ναυτιλία μαζί με τις παραναυτιλιακές υποστηρικτικές δραστηριότητες της αποτελεί έναν υγιή εργασιακό τομέα. Προσφέρει στους εργαζόμενους σε αυτόν εκτός από τις οικονομικές παροχές, το συναίσθημα της δημιουργικής συμμετοχής σ' έναν επιχειρηματικό κλάδο, τη διεθνή διάκριση και υπεροχή. Επιπλέον, θέλω αν ξέρετε ότι η ναυτιλία μας έχει τη δυναμική δημιουργίας χιλιάδων επιπρόσθετων θέσεων εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα την αφήσουν έξω από τα παιχνίδια των μικροπολιτικών συγκρούσεων".
Στο θέμα της φορολογίας του κλάδου της ναυτιλίας αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνοντας ότι ο κλάδος απάντησε στις αιτιάσεις περί προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης όταν προσήλθε οικειοθελώς και προσέφερε διπλάσιους φόρους για τα επόμενα χρόνια.
Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι στόχος είναι γίνει η ελληνική σημαία όχι σημαία ευκαιρίας αλλά σημαία που θα υποστηρίζεται σε όλα τα σημεία του κόσμου και πρόσθεσε:
"Στον λαϊκισμό αυτόν την απάντηση την έδωσε η ίδια ναυτιλιακή κοινότητα, που προσήλθε οικειοθελώς καταβάλλοντας διπλάσιους φόρους και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταβάλλει διπλάσιους φόρους για την επόμενη τριετία"
Στη σημαντική συνεισφορά της ναυτιλίας στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας αναφέρθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι αναγκαία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης την οποία και η Τρόικα πρέπει να δείξει έμπρακτα προς την Ελλάδα και πρόσθεσε:
"Η πλήρης ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα οδηγήσει και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτον η κυβέρνηση να μη λογαριάσει το πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος που έχουμε, να πληρώσουμε είναι το εθνικό και γι' αυτό κλείνουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού και προχωρούμε μπροστά. Δεύτερον η αντιπολίτευση χωρίς να είναι καταδικασμένη να συμφωνεί μαζί μας να δείξει μια στοιχειώδη εθνική ευθύνη. Και τρίτο η τρόικα στις εκθέσεις της, στις αναφορές της για την Ελλάδα να εκφράσει έμπρακτα χωρίς υποσημειώσεις και αμφιβολίες αυτή την εμπιστοσύνη"/